Kurban Bayramı 2016, Kurban Bayramı tatili kaç gün?

Kurban Bayramı tatili kaç gün oldu? 16 Eylül Cuma günü kamuya tatil mi?

Kurban Bayramı 2016, Kurban Bayramı tatili kaç gün?

Mübarek Kurban Bayramına sayılı günler kala herkes bayram tatilinin kaç gün olacağı konusunda bir açıklama beklerken, diğer yandan da bayram ertesi yani 16 Eylül Cuma günü tam gün mü tatil, yarım gün mü? diye merak edenlerin sayısa da bir hayli fazla. Kurban Bayramı izni en çok memurları harekete geçirdi. Başbakan Binali Yıldırım'ın tatil hakkındaki son dakika açıklamaları ve 16 Eylül Cuma tatil mi? sorusunun detayları ile birlikte Kurban Bayramı'na ait tüm detaylar diyarbakırsoz'de.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN

Bu sene Kurban Bayramı'nın 12 Eylül Pazartesi günün tekabül etmesi ile birlikte herkes 4 günlük bayram tatili akabinde 16 Eylül Cuma günü akıbetini merak etmekte. 12 Eylül'de başlayacak olan bayram 15 Eylül akşamı bitecek. Şimdi gözler Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarına çevrildi. Kamu kurum ve kuruluşlarını alakadar eden açıklama da tatilin 9 güne çıktığı belirlendi. Yani 16 Eylül Cuma günü de tatil olacak.

Buna göre, kurum yöneticilerince gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, Kurban Bayramı'nın ertesi günü (16 Eylül Cuma) tam gün idari izinli sayılacak. Böylelikle Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak.

ÖZEL SEKTÖRDE DURUM NE?

Peki özel sektörde durum ne olacak? Özel sektör çalışanlarına bayram günleri tatilleri hariç özel bir tatil yok. Bu sebeple 12 Eylül'de başlayan tatil, 15 Eylül'de son bulacak.

KURBAN BAYRAMI HANGİ GÜN BAŞLAYACAK?

11 Eylül Pazar Arefe Günü

12 Eylül Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)

13 Eylül Salı Kurban Bayramı (2.Gün)

14 Eylül Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)

15 Eylül Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)

EMEKLİLİERE MÜJDE. MAAŞLAR BAYRAMDAN ÖNCE YATACAK

Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar ile SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş ödemelerinin Kurban Bayramı'ndan önce yapılması için ilgili bakanlıklara talimat verdi. Talimat üzerine maaş ödemelerinin 08-09 Eylül'de yapılması kararlaştırıldı.

2016 KURBANLIK FİYATLARI

Büyükbaş kurbanlıklar (dana, boğa, inek, sığır) 5.000 TL - 10.000 TL arası

Küçükbaş kurbanlıklar (kuzu, koyuni koç, keçi) 700 TL - 1200 TL arası

Kurban ne demektir, hükmü nedir?

Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.

Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir. 

Kurbanın dinî dayanağı nedir?

Genel anlamda kurbanın bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet yer almaktadır. Hz.İbrahim’in oğlu Hz.İsmail’in yerine, Allâh tarafından bir kurbanın verildiği açıkça bildirilmektedir. (Saffat 37/107)

Ayrıca aşağıdaki ayetler de genel anlamda kurban ibadeti ile ilgilidir:

- “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” (Hacc 22/34)

- “... kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allâh’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.”(Hacc 22/28)

 “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allâh’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah'ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yeyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik.” “Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Allah'a ulaşacak olan ancak, sizin takvanız (O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadet) dir.” (Hac 22/36;37)

Bu ayetlerde zikredilen hayvan kesiminin ibadet amaçlı birer uygulama olduğu açıktır. Bu amaçla kesilen hayvanların, et ve kanlarının Allah’a ulaşamayacağının, asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun vurgulanması kurban kesmenin ibadet olduğunun açık göstergesidir.

Kurban kesmenin amacı nedir?

Kurban ibadetinin  asıl amacı Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na yakınlaşmayı arzu etmektir. Kurban kesen, bu ibadetiyle Allah’a yaklaşmış ve O’nun hoşnutluğunu kazanmış olur. Kurban, aynı zamanda bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneğidir. Kesilen kurbanlardan maddi olarak daha çok yoksullar yararlanır. Görüldüğü gibi bu ibadetin ruhunda Hakka yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban; -fıkhi hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların simgesi  ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri dini hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Kurban, bir Müslüman’ın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun sembolik bir ifadesidir.

İslam Dini; ferdi, ruhi-derûni hikmetlere ve insanî erdemlere ulaştırmayı öngörürken; toplumlar için, birleştirici ve bütünleştirici bazı emir ve uygulamalar da getirmiştir. İslam dininin bu üstün özelliği, zekât, hac ve kurban gibi sosyal boyutlu malî ibadetlerde, daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ibadetler başlangıçtan bütün Müslüman toplumlarda, genel esasları ve özü hiç bir değişikliğe ve müdahaleye uğramadan  devam etmiş ve yeni nesillere intikal ettirilmiştir.

Kaynak: Diyarbakır Söz