Görüş Bildir

Kurbanlıklar tükeniyor

Kurban Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’da Canlı Hayvan Borsasında satışlar sürüyor. Kurbanlık küçük ve büyükbaş hayvanların uygun fiyatları ile alıcılarını bekliyor.

Kurbanlıklar tükeniyor

Diyarbakır’da Kurban Bayramı için hazırlıklar sürüyor. Bayramın en önemli ritüeli arasında başı çeken Kurban ibadeti için beslenen küçük ve büyükbaş hayvanlar pazarlarda arz-ı endam ediyor. Sabahın erken saatlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Borsasının yolunu tutan üreticiler ise fiyatlarda değişme olmadığı için ellerindeki kurbanlıkları çabucak satıyor.

Hayvan pazarlarında sıkça görmeye alıştığımız pazarlık usulünde üretici ile alıcı fiyatta anlaşmak için dakikalarca elleriyle pazarlık yapıyor.

CANLI HAYVANIN KİLOSU 17-18,5 LİRA

Son yılların en ucuz kurbanlıklarını sattıklarını ifade eden üreticiler, geçen yıl kilosunu 20 liraya sattıkları küçük ve büyük baş canlı hayvanın kilosunu bu yıl 17 ile 18,5 lira arasında sattıkların belirterek, zarar ettiklerini savundu.

Satışların iyi gittiğini ve bayrama kadar ellerindeki hayvanların tükeneceği uyarısında bulunan üreticiler, son haftalardaki Doların yükselişinden etkilenmediklerini dile getirdi.

“GEÇEN SENENİN FİYATLARINDAN HAYVAN SATIYORUZ”

Selim Gümüşer isimli üretici geçen yılın fiyatlarından hayvan sattıklarını aktararak, “Hayvan satışları iyi gidiyor. Oğlak çifti 1 bin 50 lira, koyun çifti 2 bin 500 lira, büyükbaş hayvanlar 8 bin lira. Ben bugün köyden 50 adet oğlak aldım getirip, burada satacağım. Dolardaki yükseliş bizi etkilemedi. Geçen senenin fiyatlarından hayvan satıyoruz” dedi.

“BAŞKANIMIZIN DEYİMİYLE DOLAR DIŞARIDAN GELDİ VE BİZİ ETKİLEMİYOR”

Diğer bir üretici Mehmet Ali Demir ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dolar ile ilgili sözlerine destek vererek, şöyle konuştu:

“Kurban satışları önceki yıllara göre çok iyi. Dolar kurundaki yükseliş bizi etkilemedi. Çünkü Başkanımızın deyimiyle Dolar dışarıdan geldi ve bizi etkilemiyor. Türkiye’de ekonomik kriz yok çok şükür. Bu sene hem büyükbaş ve hem de küçükbaş kurbanlıkların satışları çok iyi. Fiyatlar çok uygun. Şuan canlı büyükbaş dana hayvanının kilosu 17,5 ile 18,5 lira arasında. Küçükbaş ise 17 ile 18 lira arasında bir fiyattan satılıyor.”

“TÜKETİCİLER PAHALI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR AMA HAVYAN UCUZ”

Büyükbaş hayvanlarda son yıllardaki en uygun fiyatlarla alışveriş yaptıklarını anlatan Mehmet Emin Temiz de, “İki kavurmalık inek aldım. Kışa doğru bunları kesip kavurma yapacağım. Fiyatlar birkaç yıldır aynı değişmiyor. Tüketiciler pahalı olduğunu söylüyor ama havyan ucuz. 2 saattir burada bekliyoruz, pazarlık yaptık 50 lira indirim yapamadık” diye konuştu.

“PAZARLIK YAPARKEN ELLERİMİZ KOLLARIMIZ YORULUYOR”

Hayvan pazarlarında görmeye alıştığımız pazarlık usulü nedeniyle kollarının yorulduğunu söyleyen üretici Mehmet Şerif Işık da, şunları kaydetti:

“Hayvan fiyatları değişiyor, 2 bin lirada da var, 5 bin liraya da var, 7 bin liraya da var. Ben 2 bin 700 liraya aldım ve arkadaşa ısrar ettiği için çok az bir karla üstüne 30 lira kar ederek, ona verdim. Biz burada sabahtan akşama kadar pazarlık yapıyoruz, pazarlık yaparken ellerimiz kollarımız yoruluyor. Eve gittiğimizde hanım kollarıma masaj yapıyor. Burada satışlar genelde sabahın erken saatlerinde oluyor. Saat  9-10’dan sonra ise burası boşalıyor.”

“GECEN SENE 20 LİRADAN SATIYORDUK”

İbrahim Şeyhmusoğlu ise, fiyatların düşüklüğü nedeniyle zarar ettiklerini savunarak, “Geçen seneye göre hayvan fiyatları gerçekten çok düşüktür. Geçen sene bu zamanlar canlı hayvanının kilosunu 20 liraya satıyorduk, şimdi ise 17-18 liradan satıyoruz. Millet hep zarar ediyor. Hayvan sayısında bir artış olmadı ama bu fiyat düşüklülüğü sanırım Dolar yüzünden oluyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi