Kürtçe mevlit okutulacak

Beraat Kandili gecesi Safvan bin Muattal hazretlerinin türbesinde Kürtçe Mevlit

Kürtçe mevlit okutulacak

Türkiye’de medfun oldukları yer ilmi kaynaklarca teyit edilen iki sahabeden birisi Safvan bin Muattal hazretlerinin türbesinde, Beraat Kandili etkinliği düzenlenecek. Samsat İlçe Müftülüğü tarafından, Beraat Kandili gecesi münasebetiyle sahabe türbesinde organize edilecek olan etkinlikte, ilk defa Kürtçe Mevlid-i Şerif okutulacak.

Kandil dolayısıyla yapılacağı etkinliğin hazırlıklarına başlandı. Geniş kitlelerin faydalanması için gerçekleşecek olan program, Adıyaman’ın uydudan yayın yapan yerel televizyonu ASU ile Şanlıurfa’nın Kanal Urfa televizyonlarından canlı olarak yayınlanacak. Programda, birçok hafız tarafından Kur’an-ı Kerim, ilahi ve kaside dinletisi sunulacak.

KÜRTÇE MEVLİT OKUTMA PROGRAMI

Programın mahiyetiyle alakalı açıklamada bulunan Samsat İlçe Müftüsü Ruhi Albayrak, “4 Temmuz Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece, mübarek Beraat Kandili’dir. Sevgili Peygamberimiz (sas) şöyle buyurmaktadır; Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman o gece ibadete kalkın, gündüzünde oruç tutun. Çünkü Allah Teâla o gece güneşin batışından gün doğumuna kadar, ‘yok mu benden mağfiret dileyen mağfiret edeyim? Yok mu benden rızık isteyen rızık vereyim; yok mu sıkıntısı olan onu kurtarayım’ buyurur.

Beraat Kandili’nde de diğer mübarek gecelerde olduğu gibi Samsat’ta Sahabi Mevkii’nde lahuti atmosferde zengin bir program icra edilecektir. Tüm halkımızı manevi tezkiyemize vesile olması niyazı ile kandil gecesi Sahabi’ye bekliyoruz.” dedi.

SAFVAN BİN MUATTAL HAZRETLERİ KİMDİR?

Hz. Safvan b. Muattal (Rh. anh), Ben-i Süleym Kabilesinde doğmuş olup Hz. Peygamber’in (sas) hicretinden yaklaşık 4 yıl sonra Medine’ye gelerek Müslüman olmuş bir sahabedir. Ben-i Süleym, Kays Aylanlar’a mensup kudretli ve isyankâr bir Arap kabilesi olup, Arap tarihinde ismi ilk olarak VI. asırda görülen bu kabilenin nesebi şu şekilde verilmektedir; Suleym b. Mansur b. İkrime b. Hasefe b. Kays b. Aylan b. Mudar b. Nizar b. Mad b. Adnan. Buna göre Hz. Safvan b. Muattal ile Hz. Peygamber’in (sas) nesebi Adnan’da birleşmektedir. Aynı zamanda Hz. Peygamber’in (sas) nenelerinden biri de bu kabiledendir.

Hz. Safvan bin Muattal Türbesi, Adıyaman'ın Samsat ilçesine yaklaşık 10.5 km mesafede bulunan, Taşkuyu ve Çiçek köyleri arasında kalan (Doğanlar Mezrası) mevkiinde, yüksek bir tepede bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz