Kütüphanenin teknolojik yüzü

Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi, yaklaşık 50 bin kitap kapasitesiyle kitap severlere hizmet vermeye devam ediyor.

Kütüphanenin teknolojik yüzü

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Özbek, 1978 yılında hizmete giren kütüphanenin, 2010 yılına kadar bazı basit onarımlar geçirdiğini, geçen yıl ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca gönderilen ödenekle binanın tümüyle yenilendiğini söyledi.

Bodrum ile birlikte 4 katlı binanın tamamen elden geçirildiğini, binanın iç teşrifatının yapıldığını ve yeni bölümler oluşturulduğunu ifade eden Özbek, engelliler için kütüphanenin alt katında "Engelsiz Kütüphane" oluşturduklarını belirtti.

Özbek, çocuklara yönelik ise giriş kısmına "Okul Öncesi ve Oyuncak Kütüphanesi" yapıldığını ifade ederek, halkın da bundan memnun kaldığını söyledi.

 “ÜCRETSİZ AKTİVİTELER YAPILIYOR”

 Kütüphanede internet hizmeti, film izleme kabinleri ,mp4 müzik dinleme, play steyşın, masa tenisi ve daha bir çok aktivite ücretsiz yapılıyor.

 İl Halk Kütüphanesi Müdürü   Ahmet Özbek,   “Bu kütüphane kullanma kazanma alışkanlığı kazandırmaya dönük bir yöntem. Zaman içerisinde film izlemeye gelen, mp3 oynamaya gelen kullanıcılarımız kitapla da tanışacaklardır. Kütüphaneye girip çıkarken mutlaka kitapa dokunacaklardır. Okuma alışkanlığı kazanacaklarını düşünüyorum. " dedi.

“VATANDAŞLARDAN OLUMLU TEPKİLER GELİYOR”

 Özbek, vatandaşlardan uygulama konusunda çok olumlu tepkiler aldıklarını özellikle temizlik konusunda hassasiyeti olan okuyucuların memnuniyetlerini dile getirdiklerini belirtti.

 Kitap yıkama cihazı Sterilizasyon işleminin okuyucularda ciddi bir rahatlama sağladığını, bunun kendilerine de yansıdığını anlatan Özbek, ''En azından okuyucularımıza verdiğimiz kitapların temizliğinden emin oluyoruz. Ayrıca bu uygulama, kütüphane çalışanında da ciddi bir rahatlama sağlamış durumda. Çünkü aynı kitaplara bizim personelimiz de dokunuyor. Kitap yıkama cihazı bu anlamda hem okuyucumuzu hem personelimizi rahatlatmıştır. Yıkama sonrasında kitap güzel bir koku yayıyor. Titiz vatandaşlarımız da kütüphanemizden gönül rahatlığıyla kitap alıp kullanabilirler çünkü cihazımız sayesinde, kitapların hiç bir mikrop virüs taşımadıklarından emin olacaklardır'' şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR UYGULAMADAN MEMNUN

Diyarbakır'da vatandaşlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için İl Halk Kütüphanesi’ne sinema kabinleri kurulması halk tarafından da ilgiyle karşılandı.

Vatandaşlar,”Yeni anlayışla kütüphaneler sadece kitapların bulunduğu mekanlar olmaktan çıkıp kültür ve bilgi merkezleri haline geliyor.Bundan memnun kalıyoruz.” diyor.

Uygulamaya en çok sevinen öğrenciler oldu. Öğrenciler,”YGS'den önce buraya hep çalışmaya geliyorduk. Bugün bir değişiklik olsun diye film izledik.Hiç olmazsa daha önce hiç kitap okumazken daha çok kitap okuruz.” şeklinde görüş belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz