Leoparı öldürüne suç duyurusu!

DİYARBAKIR,Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği, Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Solmaz köyünde görülen leoparın, bir çoban tarafından av tüfeğiyle öldürülmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Leoparı öldürüne suç duyurusu!

Dernekten yapılan açıklamada; Türkiye'de nesli tükendiği bilinen ve Merkez Av Komisyonu kararlarınca koruma altında olduğu ifade edilen bir leoparın, "halk güvenliği" gerekçesiyle öldürülmesinin, öfke ve üzüntüyle karşılandığı belirtilerek, detaylarıyla incelendiğinde olayın nasıl geliştiğine ilişkin, leoparın "şüpheli" ölümüne sebep olan kişilerin tanıklığı dışında, herhangi bir delil bulunmadığı kaydedildi.

Birçok yaban hayvanı gibi leoparların da ciddi bir yaşamsal tehdit hissetmedikçe, doğal avları arasında olmayan insanlara saldırmadığı, aksine korkup kaçtığı ifade edilen açıklamada, leoparın öldürülmesi, sonra da postunun sergilenilecek olması ve ölü bedeninin müzede "sergilik mal" muamelesi görmesinin kabul edilemeyeceği anlatıldı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Açıklamada, "Dünyada ve özellikle Türkiye'de, modernliğin yol yapım çalışmaları, çılgın projeler, sayısı bitmek bilmeyen nükleer, hidroelektrik ve termik santrallerle ölçüldüğü günümüzde, her yönden özenli bir şekilde korunması gereken bir vahşi hayvan, yine eli sopalı, beli silahlı modern adamlarca katledilmiştir. O vahşi hayvana yapılan bu eylemi, koşulsuz bir şekilde cinayet olarak tanımlıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Leoparın öldürülmesi, ardından da postunun çıkarılıp kürkünün sergilik bir malzeme gibi teşhir edilerek hayvan haklarının yok sayıldığı belirtilen açıklamada, hayvanda tespit edilen eski kurşun izinin de önceden beri avlanmak istendiğini gösterdiği kaydedildi.

Dernek tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, leoparın saldırdığı Kasım Kaplan, onu öldüren Mahmut Kaplan ve köy halkı hakkında şikayette bulunularak, devletçe koruma altına alındığı açıklanan bir yaban hayvanının, ateşli silahla vurularak öldürülmesinin birçok yönden ilgili mevzuata muhalefet olduğu kaydedildi.

Dilekçede, bu kişelerle birlikte tespit edilecek diğer şüpheliler hakkında cezai soruşturma açılması istendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz