Görüş Bildir

Lice hafızasını yitirdi!

Lice'de 1947 yılından bu yana kendi köyü başta olmak üzere ilçede yaşanan infazlardan köylerin boşaltılmasına, Lice'nin yakılmasından Lice depremine ve Ceylan Önkol'un öldürülmesi olayına kadar tüm gelişmelere ilişkin günlük tutan Ahmet Tektaş, 90 yaşında yaşamını yitirdi.

Lice hafızasını yitirdi!

Diyarbakır' ın Lice ilçesine bağlı Çeper (Xana Kelê) Mahallesi'nde yaşayan, 1947 yılından itibaren ilçede yaşanan infazlardan köylerin boşaltılmasına, Lice'nin yakılmasından, Lice depremine ve Ceylan Önkol'un öldürülmesi olayına, Türkiye'de yaşanan darbeler ve siyasi olaylar gibi ilçede yaşanan tüm olayları defterine not tutan Ahmet Tektaş, dün akşam saatlerinde tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti. Tektaş'ın cenazesi doğum yeri olan Lice’ye bağlı Çeper köyü Puneyn mezrasında defnedildi.

'GERÇEKLERİ YAZDIM LİCE DEFTERİNE'

"Lice'nin hafızası" olarak bilinen ve yaşanan olaylara ışık tutan Tektaş’ın günlük defterinin "Gerçekleri Yazdım Lice Defterine" adlı belgeseli çekilmişti. 2010 yılında gazeteci ve yönetmen Ersin Çelik'in çektiği belgesel, birçok yerde gösterildi.

'KÖYDE ÖLENLERİ DOĞANLARI'

Tektaş, günlük tutma merakını, "1947 yılında bizim köyde aynı anda bir kişi öldü, biri de dünyaya geldi. Ben de bunu belgelemek istiyordum ama okuma yazmam yoktu. Çevreden biraz yardım alarak yazmayı öğrendim ve o günü defterime yazdım. Okuma yazmayı askerde öğrendim. Tezkere alıp geldikten sonra bir günlük tutmaya başladım. Köyde ölenleri, yeni doğanları, düğünleri, köydeki ilginç olayları defterime kaydetmeye çalıştım" şeklinde anlatmıştı.

DEFTERİYLE GÖZALTINA ALINMIŞTI

Tektaş, 12 Eylül 1980 darbesi, 1975 Lice depremi, bölgede ve Lice'de yaşanan çatışmaları, faili meçhul cinayetleri, köylerin yakılması, Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesi ve Lice'nin yakılmasının yanı sıra yıllarca yaşanan bütün gelişmeleri defterine yazdı. 1997 yılında köye yapılan baskın sırasında defteriyle birlikte gözaltına alınan Tektaş, karakolda "Bunları niye yazıyorsun" diye sorulur ve defterine el konulur. "Gerçek öyleydi onları yazdım" diyen Tektaş, ısrarı sonucu defterini geri alır. 90 yaşında hayata veda eden Tektaş, ardından koca bir hafıza bıraktı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi