Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Diyarbakır İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Zülfü Barış Şahin, mantar zehirlemelerinde Diyarbakır bölgesinde son bir hafta içinde beş vakanın meydana geldiğini açıklayarak mantar zehirlenmelerine vatandaşların dikkatli olması uyarısında bulundu.

Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Diyarbakır İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Zülfü Barış Şahin, İlke Haber Ajansı`na mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi vererek son bir hafta içinde Diyarbakır bölgesinde beş mantar vakasının mevcut olduğunu belirtti. Şahin, açıklamasında çevre illerden mantar zehirlenmesi ön tanısıyla hasta sevklerinde artış olduğuna dikkat çekti.

                              

Mantar zehirlenmesi

Şahin, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu ifade ederek, mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğünü belirtti.

Zehirlenme Belirtileri

 

Türkiye`de de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğu söyleyen Şahin, zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğini dile getirdi.

Zehirlenme belirtilerinin, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıktığının altını çizen Dr. Şahin Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerin ise şöyle sıraladı:

Sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artışı ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme, karın ağrısı, ishal, ateş. Böbrek bozuklukları,

 İşte bilinmesi gerekenler

Mantar Zehirlenmeleri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Şahin, mantarlarla alakalı olarak halk arasında, belirtildiği biçimde ilmî değeri olmayan yaygın inanışları ise şöyle sıraladı:

-Yoğurtla yenen mantar zehirlemez.

-Pişirilen mantarda zehir yok olur.

-Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır.

-Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz.

-Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir.

-Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir.

-Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir.

-Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır.

-Salyangozlar zehirli mantarları yemezler.

Kaynak: Diyarbakır Söz