Görüş Bildir

Mobese kameraları kazaları aydınlatıyor

AYDIN'da bir yıl önce meydana gelen kazada, çarpıştığı motosiklette bulunan ve kasksız olan Oruç Aydemir'in (49) ölümüne kardeşi Katip Aydemir'in (42) yaralanmasına neden olmakla suçlanan ve tutuksuz yargılanan otomobil sürücüsü Bayram Yazgan (57), 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Mobese kameraları kazaları aydınlatıyor

Kaza geçen yıl 9 Ağustos'ta Aydın- İzmir Karayolu Işıklı yol kavşağında meydana geldi. İncirliova İlçesi'nde, yakınlarının düğününe katıldıktan sonra Bozdoğan İlçesi'ne gitmek için yola çıkan Bayram Yazgan'ın kullandığı 09 E 8083 plakalı otomobil ile aynı yönde giden plakasız motosiklet çarpıştı. Kazada, kask takmadıkları tespit edilen Katip Aydemir ve ağabeyi Oruç Aydemir başlarını yere çarparak yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Oruç Aydemir, yaşamını yitirdi. Olayı soruşturan Cumhuriyet savcısı, otomobil sürücüsü Bayram Yazgan hakkında 'bilinçli taksirle bir kişinini ölümüne bir kişinin de yaralanmasına neden olmak' suçundan 15 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. Savcı, motosikleti kullanan Katip Aydemir hakkında ise takipsizlik kararı verdi.
Aydın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasına, tutuksuz yargılanan sanık Bayram Yazgan, avukatı Savaş Akçöltekin ile Katip Aydemir ve avukatları Tuğba Balkan katıldı.
BİLİRKİŞİ RAPORU: ASLİ VE TAM KUSURLU
Mahkeme Başkanı Hakim Mustafa Mutlu, MOBESE kameralarının üzerinden yapılan inceleme sonucu Adli Tıp Kurumu Ankara Trafik İhtisas Dairesi ve trafik bilirkişisi tarafından yazılan raporlara göre, sanık Bayram Yazgan'ın, kırmızı ışıkta geçip kazaya neden olduğunu, asli ve tam kusurlu bulunduğunu belirtti.
Sanık Bayram Yazgan, “Ben kesinlikle kırmızı ışıkta geçmedim. Olay istemeyerek oldu. Ben kesinlikle yeşil ışıkta geçtim. Suçsuzum, üzgünüm" dedi. Sanığın avukatı Savaş Akçöltekin, olay yerinde tekrar keşif yapılmasını, müvekkilinin öncelikle beraatine karar verilmesini, mahkeme aksi kanaatte ise indirim maddelerinin uygulanmasını, cezanın ertelenmesi ya da paraya çevrilmesini, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesini talep etti.
Kazada yaralanan Katip Aydemir'in avukatı Tuğba Balkan ise "Sunulan raporlar ve beyanlar yargılamayı uzatma amaçlıdır. MOBESE kameraları esas alınarak raporlar hazırlanmıştır. Adli Tıp bunu değerlendirmiştir. Eğer öndeki doblo araç geçmişse demekki o da kırmızıda geçmiştir. Bizce keşfe gerek yoktur. Sanık kırmızı ışıkta geçmiştir. Bir kişinin ölümü ve bir kişinin de sakat kalmasına sebep olmuştur. Gerçeği de sürekli inkar etmiştir. En ağır şekilde cezalandırılsın" dedi.
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demirel de mütalaasında, Adli Tıp Kurumu raporu içeriğiyle, dayanak belge ve görüntü örnekleri dikkate alındığında, raporlar ve yapılan işlemlerin yeterli görüldüğünü belirtip, yeniden keşif yapılmasına yer olmadığını vurguladı, sanığın cezalandırılmasını talep etti.
Mustafa Mutlu başkanlığındaki mahkeme heyeti, yargılama sonunda sanık Bayram Yazgan'ı 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıp, paraya ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığını belirterek, davayı bitirdi. Hakim Mutlu, ayrıca sanığın ehliyetinin de 2 yıl süre ile geri alınmasına karar verdi. Sanığın avukatı kararı temyiz edeceklerini belirtti.
Katip Aydemir'in avukatı Tuğba Balkan, "Müvekkilim erken yaşta babasını kaybetti. Babası yerine koyduğu, kendisine aile kurmayıp annesine bakan ve tüm kardeşlerini okutan ağabeyi Oruç'un ölümüyle sonuçlanan kaza sonrası da yıkıldı. Mahkemenin verdiği karar biraz da olsa müvekkilerinin acısını azaltmıştır. Yargılama sonunda gerçek ortaya çıktı. MOBESE kameraları olayı çözdü. Sanık hakkında ayrıca tazminat davası da açacağız" dedi.


Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi