Müftülük tam tekmil

Ramazan öncesi Diyarbakır'da camilere 55 kadrolu imam-hatip ve 3 kadrolu müzzin kayyım mele alımı kapsamında 51 sözleşmeli imam hatip 241 sözleşmeli imam hatip ve 12 sözleşmeli müezzin-kayyım olmak üzere toplan 362 din görevlisinin ataması yapıldı.

Müftülük tam tekmil

Ramazan ayı münasebetiyle Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş Ramazan ayında yapılması planlanan vaaz ve irşat hizmetleri ile ilgili olarak bir program hazırladı.

İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, Müslümanların Ramazan`ını tebrik etti. Erdoğmuş, ayrıca Ramazan ayında yapılması planlanan vaaz ve irşat hizmetleri ile ilgili olarak bir program hazırladıklarını belirti.

DİN GÖREVLİSİ İHTİYACI

Yapılan açıklamada Diyarbakır`da görevlisi bulunmayan camilere 55 kadrolu imam-hatip ve 3 kadrolu müzzin kayyım mele alımı kapsamında 51 sözleşmeli imam hatip 241 sözleşmeli imam hatip ve 12 sözleşmeli müezzin-kayyım olmak üzere toplan 362 din görevlisinin atamasının yapıldığı ve Ramazan`dan önce göreve başlatılarak bu şekilde Ramazan ayında görevlisi olmayan cami sayısının asgari seviyeye indirildiği ve görevli ihtiyacının giderildiği ifade edildi.

Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş tarafından hazırlanan programa göre; merkez Ulu Camide Ramazan ayı boyunca öğleden önce ve teravihten önce Müftü, Müftü yardımcıları ve vaizler ile cami görevlileri tarafından vaaz ve irşat hizmeti icra edilecek. Ayrıca, Ramazan ayı boyunca müftü, müftü yardımcıları ve vaizler tarafından değişik camilerde vaaz ve hizmetler icra edilecek.

RAMAZAN PROGRAMI

Diyarbakır müftüsü Erdoğmuş tarafından açıklanan programda daha sonra yapılması planlanan vaaz ve irşat hizmetleri şu şekilde sıralandı:

-Diyanet İşleri Başkanlığınca Diyarbakır`da görevlendirilen Eğitim merkezlerindeki 3 kursiyer Bismil, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir, Lice, Kulp, Kocaköy ve Silvan ilçelerinde görevlendirilerek Ramazan ayı boyunca vaaz irşat hizmetlerinde bulunacaklardır.

- Ramazan ayı boyunca camilerde her gün öğlen veya ikindi mukabele okunacaktır.

Kadir Gecesi`nde 45 Cami Sabaha Kadar Açık Olacak

- Ramazan ayı boyunca Kadir Gecesi münasebetiyle Diyarbakır genelinde daha önce tespit edilen 45 cami sabaha kadar açık bulundurulacaktır.

- Ramazan ayında itikafa girmek isteyen vatandaşlar için Diyarbakır genelinde daha önce tepsi edilen 21 cami açık bulundurulacaktır.

-Yıllardan beri Diyarbakır`ın sadece bir camisinde hatimle teravih kıldırılmakta iken, bu sayının artırılması amacıyla Diyarbakır merkezinde bulunan ilçe ve Hazro ilçelerinde birer camide hatimle teravih namazı kıldırılacaktır.

- Ramazan ayında daha önce tespit edilen Diyarbakır ilçelerinin değişik camilerinde değişik tarihlerde Kur`an ziyafet programı düzenlenecektir.

8 Camide Sakal-I Şerif Ziyarete Açılacaktır

- Ramazan ayında daha önce tespit edilen 8 camide sakal-ı Şerif ziyarete açılacaktır.

- Ramazan ayında müftü müftü yardımcıları, vaiz ve diğer görevliler tarafından yerel TV ve Radyo programları yapacaktır.

-Bayan vaiz ve Kur`an öğreticileri tarafından Ramazan ayı boyunca değişk camilerde bayanlara yönelik vaaz irşat ve mukabele okuma hizmetleri icra edilecektir.

CAMİLERDE ETKİNLİK

-Kameri aybaşlarının başlangıcını belirlemek için uygulamaların pratikte de yapılması Ramazan başlarında ve bayram yapmada birlik ve beraberliğin temini açısından kamuoyunun aydınlatılması için Diyarbakır Müftüsünün başkanlığında bir komisyon marifetiyle Ramazan ayı için 18 Temmuzda, Şevval ayı için 17 Ağustos ve Zilhicce ayı için 14 Ekimde başlanarak hilal görülüne kadar gözlem yapılacaktır.

-Diyarbakır`ın Ramazan ayına mahsus tarihi dini geleneklerinden olan seçkin hafızların mukabele okumsı ve bir grup müezzinin mahalli makamlarla koro halinde tesbihat yapmaları geleneğinin ihya edilmesi ve sürdürülmesi amacıyla her ilçede en az bir camide güzel sesli hafızların mukabele okumas ve yine en az bir camide seçilmiş bir grup müzzinin koro halinde mahalli makamlarla tesbihat yapmaları planlanmıştır.

-Din görevlileri mahallelerinde bulunan fakirleri tespit ederek kendilerine gıda yardımı yapılması hususunda önderlik yapacaklardır.

Kaynak: Diyarbakır Söz