Muş'ta "Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın" Projesi

Muş Kadın Derneği (MUKADDER) üyeleri, "Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın" projesi kapsamında, saha çalışmalarına devam ediyor.

Muş'ta

Muş Kadın Derneği Başkanı Nurcan Çetinbaş, yaptığı yazılı açıklamada, üyelerinin il merkezi ve ilçelerdeki mahallelerde alan taraması yaparak, erken yaşta evlilikten kaynaklanan sorunları anlatacağını belirtti.

ERKEN EVLİLİK KADER OLMASIN

Bin 250 kadınla yapılacak olan görüşmelerde toplanacak olan veri ve hikayelerin, proje bitiminde değerlendirilerek sonuçların kamuoyuna duyurulacağını kaydeden Çetinbaş, şunları ifade etti:

"Projeyle seminerler düzenlenerek, kadın çalışma grupları oluşturulacak. Ayrıca film gösterimi ve oluşturulacak olan Çocuk Gelinler Ormanı'na fidan dikilerek, farkındalık çalışmaları yürütülecek. Üyelerimiz il merkezindeki Kültür, Saray ve Dere mahallelerinde oturan 320 kadınla yapılan görüştü. Erken yaşta evliliğin farklı boyutlarıyla karşılaştı. Erken evliliklerin, ekonomik yetersizlik, yanlış ve eksik bilgilerden kaynaklanan geleneksel ve dini inançlar, eğitimsizlik, aile içi şiddet, toplum baskısı ve mülkiyet unsuru gibi sebeplerden ortaya çıktığını gördük. Görüşmelerde kadınların anlattığı hikayelerdeyse, kan davası, berdel, beşik kertmesi ve erkek çocuk sahibi olmak için yapılan ikinci evlilik konuları da yer aldı. Erken yaşta yapılan evliliklerin çoğunun zorla olduğunu gözlemledik."

KADINLAR ARTIK DİRENÇ GÖSTERİYOR

Erken yaşta yapılan evliliklerin ciddi bir sorun olduğunu belirten Çetinbaş, bu evliliklerin kadınların toplumdaki eşitsiz konumunu pekiştirdiğini ve hayat tercihlerini azalttığını kaydetti.

Çetinbaş, "Kadınları eğitimsizlik, yoksulluk ve bağımlılık kısır döngüsüne hapseden bu evlilikler, onların geleceğe dair hayallerini de ellerinden almakta. Erken yaşta yapılan evlilikler, çocuk, kadın ve insan hakkı ihlalidir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz