Görüş Bildir

Ölenlerin varisinden bakanlık tazminatı!

5 keşinin hayatını kaybettiği trafik kazasında bakanlık 'araç hasar gördü' diye ölenlerin varislerinden 250 bin Euro tazminat istedi.

Ölenlerin varisinden bakanlık tazminatı!

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 20 Haziran 2017'de ejder tipi jandarma zırhlı aracının Diyarbakır-Bingöl Karayolu'nda çarptığı otomobilde bulunan 5 kişinin öldüğü kazada tazminat talep etti.

Bakanlık, Mahmut Öner (74), Mevlüt Dağtaş (64), Abdulhamit Dağtaş (63), Fikri Demirbaş (53) ve annesi Zeynep Demirbaş’ın (76) yaşamını yitirdiği kazada, ölen araç sürücüsü Fikri Demirbaş'ın varislerinden zırhlı araçta meydana gelen maddi hasar nedeniyle "uğradığı zararın" tazmini karşılığında 250 bin Euro tazminat talep etti.

AİLEYE İHTARNEME GÖNDERİLDİ

İçişleri Bakanlığı tazminat istemine, kazanın meydana gelmesinden sonra Lice İlçe Jandarma Karakolu tarafından, kazanın sivil aracın sürücüsü Fikri Demirbaş'ın "şerit ihlali yapması sonucu" meydana geldiği, araç sürücüsü Demirbaş'ın asli, zırhlı aracın sürücüsünün tali kusurlu olduğu yönünde olay yeri inceleme tutanağı tutmasına dayanak yaptı. Bakanlık, kazada uğradığı zararın tazminin edilmesi için olayda yaşamını yitiren aracın sürücüsü Fikri Demirbaş'ın varislerine 250 bin euronun ödenmesi için ihtarname gönderdi.

Kazada hasar gören zırhlı aracın toplam maliyetini 350 bin Euro olarak hesaplayan Bakanlık, araçtan geriye kalan sovdaj bedeli olarak 100 bin TL tutuğunu, aracın pert olmasından kaynaklı meydana gelen zarar karşılığında Demirbaş ailesine 250 bin Euro borç çıkarttı. Bakanlık, 250 bin Euro’nun kazanın olduğu tarihten itibaren yasal faiziyle birlikte bankaya yatırılmasını istedi. Bakanlık, 659 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin "İdarenin adli yargıda dava açmadan veya icra takibi başlatmadan önce karşı tarafı sulha davet etmesi esastır" hükmünü hatırlatarak gönderdiği ihtarnamede, ihtarnamenin ailenin eline geçtiği andan itibaren 30 gün içinde paranın ödenmesini istedi. Bakanlık, yasal faizi ile birlikte istenilen tazminatın yatırılmaması durumunda, yargı yoluna gideceği ihtarında bulundu.

'DELİLLERİN EKSİK TOPLANDIĞI KUŞKUSU

Demirbaş ailesinin avukatı Velat Bozhan, kazanın karışan taraflarından birinin jandarma olması ve olay yeri tutanağının yine jandarma ekipleri tarafından düzenlenmiş olması ve kendilerinin de olay yeri inceleme sırasında orada olmamalarının "delillerin eksik toplandığı yönünde kendilerini kuşkulandırdığı" öne sürerek, "Normalde, jandarma bölgesinde olduğu için jandarma tarafından tutanak tutulması zorunludur. Lakin iki tarafın aynı olması, bizim de olay yerinde olmamamız delillerin eksik toplandığı yönünde bir kuşku, şüphe yaratıyor" ifadesini kullandı. Bozhan, "Şerit ihlalinin olduğu tespit edildi. Gidişe göre sağ tarafta olan zırhlı aracın sol şerit üzerinde lastik izleri tespit edildi. Buna ilişkin rapor savcılık dosyası içerisine konuldu" diye konuştu.

'KABUL EDİLEBİLİR BİR HUSUS DEĞİLDİR'

Bozhan, olayın nasıl geliştiğine dair civardaki karakol, güvenlik noktaları ve zırhlı aracın kamera görüntülerini adli makamlardan talep ettiklerini; ancak, civardaki güvenlik noktaları ve karakollarda kamera kayıtları bulunmadığı zırhlı aracın kamerasının bozuk olduğu ve araç kamerasında görüntü bulunmadığının kendilerine bildirildiğini ifade etti.

Jandarma tarafından tutulan tutanağın net olmadığını kaydeden Bozhan, "Olayda kamera görüntülerinin bulunmaması bir eksikliktir. Bölgenin güvenlik bölgesi olması nedeniyle kamera görüntülerine ulaşılabileceği kanaatindeyiz. Ancak şu ana kadar dosyaya sirayet eden görüntüler henüz bulunamadı. Bunun için savcılıktan yeniden araştırma talep edeceğiz" şeklinde konuştu.

'SUÇU AĞABEYİME YIKTILAR'

Olayda ağabeyi Fikri ve annesi Zeynep Demirbaş'ı yitiren Yaşar Demirbaş, olayda yaşamını yitiren 5 kişinin de akraba olduğunu, bir önceki gün bir askeri aracın karıştığı ve ölen 2 sivilin taziyesinden geldikleri sırada kendilerinin de zırhlı aracın altında kaldığını ifade etti. Olayı duyduklarında, yaşadıkları acıdan dolayı ne yapacaklarını bilmediklerini belirten Demirbaş, "Birkaç gün yastaydık. Bir şey yapamadık. Suçu ağabeyimin üzerine yıktılar" ifadesini kullandı.

'5 GÜVENLİK KAMERASI VAR AMA GÖRÜNTÜ YOK'

Kazaya neden olan ejder tipi zırhlı aracın 5 güvenlik kamerasının bulunduğunu, ancak kamera görüntülerini talep ederken, aracın güvenlik kameralarının “arızalandığının” olaya ilişkin görüntü bulunmadığı yönünde kendilerine bildirimde bulunulduğunu işaret eden Demirbaş, şunları söyledi: "5 tane güvenlik kamerası var, illa ki çevrede karakol da var. İsteseler Hezan tarafından görüntüyü bulabilirler. Bir an önce olaya ilişkin görüntü kayıtlarının bulunmasını istiyoruz. Görüntü kayıtları bulunursa her şey belli olur. Görüntü kayıtlarının bulunmaması kötü niyetlidir. Delilleri karartmadır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi