On Binler Kur'an Sınavına Girdi!

Kur'an Nesli Platformu tarafından 46 il ve 100'ün üzerinde merkezde düzenlenen umre ödüllü "Kur'an Nesline Kur'an Pınarı Sınavı" on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

On Binler Kur'an Sınavına Girdi!

Kur'an Nesli Platformu tarafından düzenlenen Türkiye geneli "Kur'an Nesline Kur'an Pınarı Sınavı", dün saat 10.30'da başladı 12.00'de sona erdi. On binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşen umre ödüllü sınav, 46 il ve 100'ü aşkın merkezde düzenlendi.

Sınavın 1'inci kategorisinde olan çocuklar için 60 soru, 2'inci ve 3'üncü kategorisindeki genç ve yetişkinler içinse 80 soru soruldu. Sınav başvurusunu yaptığı merkezden farklı bir yerde sınava giren adaylara gereken kolaylık Kur'an Nesli Platformu görevlilerince sağlanıp, bulundukları sınav merkezinde sınava alındılar. Sınava giren adaylar bu hayırlı yarışta ter dökerken, sınava katılımın yoğun olduğu görüldü.

Öte yandan sınava girecekleri okula gelen katılımcıların heyecanları gözden kaçmazken, sınava girenlerin büyük çoğunluğun çocuk, genç ve kadınlardan oluşması dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca sınava girenlere platform görevlileri tarafından şeker ikram edilirken, kimi anne ve babalar ise sınava giren çocuklarını okul önlerinde heyecanla beklediği görüldü.

DİYARBAKIR'DA 6 MERKEZDE SINAV

Diyarbakır’da 6 merkezde yapılan sınava birinci kategoriden bin 500, ikinci kategoriden 600, üçüncü kategoriden de bin 700 kişi katıldı. Saat 10.30’da başlayan sınava, birinci ve ikinci kategoriden 2 bin 100 çocuk katıldı. Velileriyle birlikte sınav merkezine gelen çocuklar, sınıflarına geçerek sınava girdi.

Sınav hakkında konuşan çocuklar, sınavı çok anlamlı bulduklarını ve sınava çalıştıkları kitaptan öğrendiklerini hayatlarında uygulamaya çalışacaklarını söylediler. Sınava katılan çocuklardan Rabia Nur Alçin (13), sınav kitabından çok istifade ettiğini belirtti. Sınavı çok anlamlı bulduğunu ifade eden Alçin, herkesin Kur’an’a göre yol alması gerektiğini ifade etti.

Sınava girmesindeki amacının ödül olmadığını dile getiren Alçin, “Bazıları bu sınava hediye için giriyor, ama ben bu sınava bu surelerin anlamını öğrenmek ve kendimi değerlendirmek için girdim. İnsanlar Kur’an’a göre gitmelidir. Kim Kur’an’a göre giderse cennete girer. Bazılarımız Kur’an’a göre değil de kendi zihinlerindeki batıl inançlarla yola çıkıyorlar, Allah’ın istemediği şeyleri yapıp yola çıkıyorlar, onlar yaptıklarının iyi olduğunu zannediyorlar ama öyle değil. Bizim Kur’an’a göre yol almamız lazım.” dedi.

KUR'AN OKUMALIYIZ

Hayrunnisa Sancar (11) ise Kur’an’ı öğrenmenin önemine değindi. Sınava çalıştığını söyleyen Sancar, “Kitabı İki kere okudum. Aslında ben geçen seneler de sınava katıldım. Bu sene de girmek istedim, bu sene bir şeyler kazanmak istiyorum. Hz. Âdem’in kıssasını birkaç defa okudum. Kitap çok güzel bir kitaptı. Kur’an'ı okumalı, okurken de mealini de okuyarak bunu anlamalıyız. Onların bu sınava katılmalarını isterim. Bu sınav çok güzel ve insanları İslam'a daha da yaklaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

Sınava hazırlanarak Kur’an’ı daha iyi anladığına vurgu yapan Yusuf Çelik (13) de bu sınav ile elde edilen bilginin çok önemli olduğunu söyledi.

KAZANMASAM DA ÜZÜLMEM

Sınavı kazanacağına inancının tam olduğunu ifade eden Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Verilen kitabı okudum, çalıştım. İnşallah ben de kazanırım, arkadaşlar da kazanır. Kaydımı yaptıktan sonra aldığım kitabı okumaya başladım. Her akşam boş vakitlerimde kitabı okuyordum, okudukça kavramaya çalışıyordum. Her zaman nasıl bir sınav olacağını düşünüyordum, ona göre hazırlık yapıyordum. Kitapta Kur’an Kerim’in bazı sureleri ayetleri vardı, bu ayetlerin bazılarının Arapçasını ezberleyebildim, ne anlama geldiğini öğrendim. Bu kitabı okuyarak Kur’an’ı Kerim’i daha iyi anladım, içindeki bilgileri öğrendim. Önemli olan kazanmak değil, öğrenebilmektir. Kazanmasam da hiçbir şey olmaz, hiçbir şekilde üzülmem, çünkü daha iyi bir şeyi, Kur’an-ı Kerim’i öğrenmeyi elde ettim. Bunları öğrenmek bana göre güzel bir hediyedir. İyi ki bu sınava girdim.”

Sınavın önemli bir sınav olduğunu dile getiren Abdullah Pektaş (14) da sınavın kaybedeninin olmadığını ifade ederek, çalıştığı sınav kitabından çok şey öğrendiğini belirtti.

PLATFORM BAŞKANI ŞİMŞEM

Sınavla ilgili açıklamalarda bulunan Kur'an Nesli Platformu Başkanı Molla Beşir Şimşek, platform olarak her yıl Kur'an'ı anlamak adına geleneksel olarak bu tür etkinlikler tertiplediklerini söyledi.

Bu yıl sınavın 5'incisini gerçekleştirdiklerini belirten Şimşek, "Bugün Türkiye genelinde 'Kur'an Pınarı Sınavı' yapıldı. Elhamdülillah çok coşkulu bir şekilde geçtiğine şahitlik ettik. Halkımız çağrılarımıza cevap verdi, Kur'an'a önem verdi ve çocuk-çocuğuyla okullara akın etti. Veliler çocuklarının elinden tutarak okullara geldi, bu bizi ziyadesiyle mutlu etti." dedi.

"Halkımıza Kur'an'ın mesajını aktarmaya çalışıyoruz"

46 il ve 100'ün üzerinde merkezde sınavın yapıldığını hatırlatan Şimşek, "Sınava on binlerce kişi müracaat etti. Sınav neticelendikten sonra sınava kaç kişinin katıldığını öğrenebiliriz. Ama çoğunluğunun sınava iştirak ettiğini söyleyebiliriz. Sınavla ilgili önemli bir sorun genel olarak yaşamadık. Ama lokal de olsa birkaç yerde gereksiz bürokratik sorunlarla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Böyle bir şeyi esefle karşılıyoruz. Halkımıza Kur'an'ın mesajını aktarmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bürokratik engellerin olmamasını düşünüyoruz, ama maalesef zaman zaman kimi yerlerde sorunlarla karşılaştığımızı da paylaşmakta fayda görüyorum." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz