"Onlar yıkmak, Aytaç hoca yapmak için mücadele etti"

Diyarbakır'da silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'a, eşi ve baba sevgisinden mahrum büyüyen 4 evladının yanı sıra öğrencilerinin duyduğu özlem her geçen gün artıyor.

Diyarbakır'da PKK'lıların silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran için duyulan acı dinmiyor.

Diyarbakır'da PKK'lıların silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitiren Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın ölümünün üzerinden 3 yıl geçti. 9 Haziran 2015 günü düzenlenen terör saldırısı sonucu katledilen Baran'ın eşi Gülşen Baran ile baba sevgisinden mahrum büyüyen 4 çocuğunun yası hiç bitmiyor. Ailesinin yanı sıra öğrencileri de Baran'ı sevgi ve rahmetle yad ediyor.

- "Çocuklarım babalarını soruyorlar"

Acılı eş Gülşen Baran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşini kaybetmesinin üzerinden 3 yıl geçtiğini belirterek, üzüntülerinin hiç eksilmediğini söyledi.

Bir annenin çocuklarına hem annelik hem babalık yapmasının çok zor olduğunu ifade eden Baran, eşinin yaptığı fedakarlıkları çocuklarına anlattığını dile getirdi.

Baran, "Çocuklarım babalarını soruyorlar. Ben de onlara babalarını anlatıyorum. 'Baba' kelimesi bizim için çok anlam ifade ediyor. Birisi baba dediği zaman onların durup bakması çok zor geliyor. 7 yaşındaki oğlum sürekli babasını soruyor, 'Babam niye gelmiyor, biz onu çok özledik' diyor." diye konuştu.

- "Böyle insanlar Kürtlerin temsilcisi olamaz"

"PKK ve onun siyasi uzantısı HDP, Kürtleri savunmuyor." ifadesini kullanan Baran, şunları kaydetti:

"Kürtleri savunmuyor, ırkçılığı savunuyorlar. Müslüman kesimin İslam'ı yaşamaması için çalışıyorlar. Onlar fikirlerini Kürt halkına dayatmak için böyle değerli şahsiyetleri ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. İnşallah hiçbir zaman da başarılı olamayacaklar. İslam dini şefkat ve merhamet dinidir. Eşim çok şefkatli bir insandı. HDP ve PKK molotof atan, yakıp, yıkan bir nesil yetişmesi için çalışıyor. Allah'ın hem bu dünyada hem de ahirette hakkımızı almasını istiyoruz."

Çocuklarının babalarını daha iyi tanıması için eşini sürekli anlattığını aktaran Baran, "Onların Kur'an ve İslam yolunda yetişmesini istiyorum. İnşallah öyle olurlar. Kürtlerin, eşimin ve Yasin Börü'nün kanının neden döküldüğünü anlamalarını istiyorum. Neden şehit olduklarını bilmelerini istiyorum. Onlar Kürtlerin temsilcisi değil. Amaçları zulüm yapmak, kan ve gözyaşı akıtmaktır. Böyle insanlar Kürtlerin temsilcisi olamaz." şeklinde konuştu.

- Onu özlüyoruz, üzerimizde çok hakkı var.

Baran'ın Kur'an-ı Kerim okumayı öğrettiği öğrencilerinden Hüseyin Avcı (19), çocukları çok seven hocalarının onların iyi yetişmesi için uğraş verdiğini söyledi.

Baran ile aynı mahallede oturduklarını dile getiren Avcı, "Şehitliği hak ediyordu. Şehit gibi yaşıyordu. Onu şehit edenler hesabını verecek. Allah kimsenin hakkını kimseye bırakmaz. Onu şehit edenler İslam düşmanıydı." dedi.

İyi insanların hiçbir zaman isimlerinin unutulmadığını anlatan Avcı, "Ama kötülerin unutuluyor. Onu özlüyoruz, üzerimizde çok hakkı var. Bizi yetiştirip bugünlere getirdi. Kıyamete kadar Aytaç hocamız rahmetle yad edilecek, katilleri de lanetle hatırlanacak." ifadelerini kullandı.

- "Aytaç hoca Hakkın tarafındaydı"

Baran'ın öğrencilerinden Abdülhalık Han (24), Aytaç Baran gibi bir barış elçisinin kurşunlanmasının "barış" kelimesinin arkasına saklananların amacının savaş olduğunun en büyük ispatı olduğunu aktardı.

6-7 Ekim 2014'de PKK mensuplarınca gerçekleştirilen saldırılarda vahşice katledilen Yasin Börü'nün de Baran'ın öğrencisi olduğunu belirten Han, "Onların şehadetinden bir yıl sonra, onları yetiştiren Aytaç hocayı pusu kurup şehit ettiler. Aytaç hoca Hakk'ın tarafındaydı. Kürt gençleri kendi emelleri doğrultusunda kullanmak isteyen bu örgüt Aytaç hocanın çalışmalarından rahatsız olduğu için onu şehit etti. Onun yetiştirdiği gençler onları rahatsız etmekteydi." şeklinde konuştu.

Han, terör örgütü PKK'ya tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Diyarbakır denilince akla terör olayları ve kazılan çukurlar geliyor. Aytaç Baran gibiler kendilerini Diyarbakır'ı imar etmek konusunda sorumlu hissederek bu algının değişmesi için çalışıyor. Onu şehit edenlerin amacı yıkmaktı. Onlar yıkmak için çalışırken, Aytaç hoca yapmak için mücadele ediyordu. Onun yetiştirdiği öğrenciler onun yolunda yürüyecekler. PKK'nın şehit ettiği Aytaç hocanın davası devam edecek. 6-8 Ekimde şehit edilen Yasin Börü ve arkadaşları da Kürt'tü. Bu topraklarda doğup büyümüşlerdi. Kürtlerin hakkını savunduklarını söyleyenler, onları şehit ederek Kürtlerin düşmanı olduklarını gözler önüne serdiler. Onların Kürtlük diye bir davalarının olmadığı apaçık ortada. Kürtlerin hakkını savunduğunu iddia edenlerin ellerinde Kürt kanı var. Kürt kanını ellerine bulaştıranlar iflah olmayacak. Kürtler bunun faturasını onlara ağır bir şekilde ödetti ve ödetmeye de devam edecek. Aytaç hocanın kazandığı her bir genç PKK'nın kaybettiği bir genç anlamına gelmektedir."

- Olay

Aytaç Baran, Diyarbakır'da 9 Haziran 2015'te PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş, saldırının ardından çıkan olaylarda 3 kişi ölmüş, 11 kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı gerçekleştirdikleri belirlenen Diyadin G. ile Sezgin Demirok hakkında, "Tasarlayarak öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma" suçlarından 6 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Sanıklardan Demirok, 24 Aralık 2015'te Sur'da güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülmüş, davanın ilk duruşmasında tutuklu tek sanık Diyadin G. ise tahliye edilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz