Görüş Bildir

"Otelcilerin turizme katkısı 85 milyar dolardır"

Turizmde en büyük riski taşıyanın otelciler olduğunu belirten TUROYD Genel Başkanı Ali Can Aksu, otelcilerin Türk turizmine katkılarının 85 milyar dolar olduğunu söyledi.

Diyarbakır turizm ve otelcileri ile kahvaltı programında bir araya gelen Turizm Otel Yöneticileri Derneği Genel Başkanı Ali Can Aksu, turizmde en büyük riski taşıyanın otelcilerin Türk turizmine katkılarının 85 milyar dolar olduğunu söyledi.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesinde bir otelde düzenlenen Diyarbakır turizm ve otelcileri ile kahvaltıda buluşma programı, TUROYD Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Kadri Varçin'in yaptığı selamlama konuşması ile başladı.

Varçin'in yaptığı selamlama konuşmasından sonra katılımcılara hitapta bulunan TUROYD Genel Başkanı Ali Can Aksu, TUROYD hakkında bilgi vererek derneklerinin 2 bin 380 üye ile Türkiye'nin en büyük turizm sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti.

Dernekleri hakkında bilgi aktaran Aksu, "Turizm Otelciler Derneği 17 ülkede faaliyet yapıyor ve entegrasyon yaşıyor. Aslında amacımız; geçmişte Türkiye'de turizm farklıydı, seyahat acenteleri faktörü vardı, çok fazla rekabet yoktu. Fakat geldiğimiz noktada, aslında Türk turizminde en büyük riski taşıyan otelciler olmuştur. Çünkü otelciler Türk turizmine kattıkları 85 milyar dolardır. Fakat ana aktörler seyahat acenteleri üzerine odaklandığı için otelcilik ciddi anlamda maddiyatın yanında manevi krizler yaşıyor. İstihdamda, personel ve kalifiye eğitiminde sorunlar var." dedi.

Dernekleşmenin amaçlarına değinen Aksu, "Dernekçilik, programlar düzenlemek değildir. Bizler, dünyanın en pahalı şeyi olan networking'i oluşturmaya çalışıyoruz. Networking, ürünlerinin tanıtımı için binlerce kişiyi çağırır ve bunu bizim otellerimizde yaparak o otele ciddi anlamda sermaye öder. Dolayısıyla bu networking'i, beyin yelpazesini hep beraber üretelim istedik." ifadelerini kullandı.

"Bu topraklara bir şeyler vermenin zamanıdır"

Bölgenin tanıtımında turizmcilerin önemine dikkat çeken Aksu, "Derneğimizin ilk toplantısı Diyarbakır'da oldu ve sloganımız 'Güneş Doğudan Doğar'. Bu topraklardan daha değerli toprak yoktur. Buralarda okuduk, ekmeğimizi bu topraklardan kazandık, şu anda hep beraber bu topraklara bir şeyler vermenin zamanıdır. Bunu yaparken kendimizi yenilememiz gerekiyor. Sadece yenikapıda fuar yaparak Güneydoğu Anadolu turizmini yaygınlaştırmamız mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Aksu, "Dünyada dijitalleşme denilen bir şey var. Şu anda Kültür Turizm Bakanı'mızın özellikle Turizm Geliştirme Fonu Yasasını yapmasının nedeni, fon bulunması, otelde konaklayacak olanlardan yüzde bir oranında talepte bulunulması, tamamen Türkiye'deki farklı destinasyonları ihtiva etmesi için yapılan bir çalışmadır. Fakat bunu yaparken sadece tabela veya marka asmakla bitmiyor. Dünyada dijital olan bu işi yaymamız gerekiyor." diye belirtti.

Aksu derneklerine yaptığı katkı ve desteklerinden dolayı Diyarbakır'da turizm işletmecilerinden Cemil Duman'a plaket takdiminde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi