Görüş Bildir

Otizm'de farkındalık

Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Diyarbakır'da bir dizi organizasyon yapıldı.

Otizm'de farkındalık

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kayapınar Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen, "Dünya Otizm Farkındalık Günü" etkinliklerde ilki, Kayapınar'da yapıldı.

Bir Nikâh Salonu önünde buluşan otizm engelli çocuklar ve vatandaşlar İl Milli Eğitim Şube Müdürü Sevgi Göktaş ve Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammed Ensari öncülüğünde ‘Adımlarımızı Otizmli Çocuklar İçin Atıyoruz’ yürüyüşü gerçekleştirildi. Katılımcılar, “Hasta değil farklıyız, Otizme mavi ışık yak ve otizm bir engel değil farklılıktır” sloganları eşliğinde Kayapınar Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar yürüdü.

Kayapınar Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa ise Vali Yardımcısı Sercan Gökdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, Kayapınar Kaymakamı Mustafa Kılıç’ın eşi Hatice Kılıç, Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammed Ensari, Sur İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyyüp Uçak, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Sevgi Göktaş ve Naif Keleş, Kayapınar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Kayapınar RAM Müdürü Erkan Üçkardeş, otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan programda ilk olarak otizmli çocuklardan oluşan müzik grubu tarafından mini bir konser verildi. Kayapınar RAM Müdürü Erkan Üçkardeş tarafından otizm konulu bir sunum yapıldı.

ASLAN: “BU ÇOCUKLAR BİZİM YA CENNETİMİZ YA DA FELAKETİMİZ OLACAKLARDIR”

İl Milli Eğitim Müdürü Aslan, “Bizlere emanet edilen otizmli çocuklarımıza hizmet ederken öncellikle empati yaparak, onlara bir anne-baba, kardeş-abla olduğumuzu düşünerek yaklaşmalıyız. Onlara daha gayretli, daha sevecen, daha merhametli ve şefkatli davranmalıyız. Elbette ki özel rehabilitasyon merkezlerimiz kar amaçlı kurulmuş olabilirler. Ama be inanıyorum ki bütün rehabilitasyon merkezlerimiz bu hassasiyet içerisinde çalışıyorlar ve çalışmaya da devam edeceklerdir. Zaman zaman rehabilitasyon merkezlerine gittiğimde, bizzat çocuklarla ilgilendiğimde gerçekten çok farklı çocuklar olduğunu fark edebiliyorum. Anne-babalar şimdi onları uzaktan sevmek, uzaktan tanımaya çalışmak kolay diyebilirler. Ama onların anne-babası olmak, onlarla birlikte yaşamayı bizlere anlatın diyebilirler. Sevgili anne-babalar; işte bu çocuklar bizim cennetimiz olmaya yeterlidir. Bunlara göstermiş olduğumuz sabır ve gayretle cenneti hak edebiliriz. Bu çocuklar anne-baba ve eğitmenler olarak bizim ya cennetimiz ya da felaketimiz olacaklardır. Bu çocuklarımıza ne kadar gayretli ve güzel bir eğitim verirsek bizler görevimizi o kadar güzel yerine getirmiş oluruz. Biz eğitimciler olarak verdiğimiz eğitimlerle onların hayatlarını değiştirebiliriz. Biz bu konuda elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Bizi bu güzel çocuklarımızla buluşturan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

GÖKDEMİR: “OTİZM BİR HASTALIK VEYA BİR ENGEL DEĞİL, BİR FARKINDALIKTIR”

 Vali Yardımcısı Sayın Sercan Gökdemir ise, “ 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle yapılan tüm etkinliklerin maksadı bir farkındalık yaratmaktır. Gördüğümüz kadarıyla maksat da hasıl olmuştur. Burada gözlerine baktığımız çocuklarımız lisan-ı halleriyle, diğer gençlerimiz de hem AVM etkinliklerinde hem de müzik dinletisiyle bu farkındalığı yerine getirdiler. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada otizmli çocuğa sahip bir sanatçımızın kendisi için verdiği örnek çok hoşuma gitmişti. ‘Biz bir bebek bekliyorduk, Allah bize bir melek gönderdi’ şeklinde verdiği örnek beni çok etkilemişti. Eminim ki otizmli çocuklara sahip anne-babalarımızın hepsinin düşünceleri bu yöndedir. Onların cennette sizlere şefaatçi olacağına inanıyoruz. Ülkemizi doğusuyla-batısıyla hepimiz çok seviyoruz. Eğer ki ülkemizi 780 bin kilometrekarelik bir bahçeye benzetecek olursak, bu bahçede yetişen 80 milyon insanımız yani çiçeğimiz var. Bahçede her türden çiçek yetişiyor. Bu çiçek bahçesinin en nadide ve güzel kokan çiçekleri şuan aramızda bulunuyorlar. Otizm bir hastalık veya bir engel değil, bir farkındalıktır. Önemli olan bu farkındalığı bütün ülkeye anlatabilmektir. Bu etkinlikte emeği geçen Milli Eğitim camiasına ve Kayapınar Kaymakamlığına çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Aslan daha sonra, Vali Yardımcısı Gökdemir’e katılımlarından dolayı çiçek takdim edildi. Program, otizmli çocuklara hamburger dağıtımı ve yüz boyama etkinliklerinin ardından son buldu.  Öte yandan, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında İlimizde bulunan alışveriş merkezlerinde otizm farkındalık tişört dağıtımı, Otizm İçin Çal müzik dinletisi gibi duyarlılığı geliştirme etkinlikleri düzenlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi