Görüş Bildir

Piri Reis'in Tarihi Haritaları Bodrum'da

Bodrum'da, dünya denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden olan Türk denizci Piri Reis'in haritaları sergilenmeye başlandı. Serginin açılışına Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti'nin kadın Cumhurbaşkanı Irina Vlah da katıldı.

Piri Reis'in Tarihi Haritaları Bodrum'da

Kuzey Kıbrıs'ta ve Türkiye'de denizciliğin gelişimini destekleyen Yakın Doğu Üniversitesi'nin öncülüğünde Bodrum'a getirilen 'Piri Reis Haritaları' sergisi, Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi'nde törenle açıldı. Yakın Doğu Üniversitesi ve Enstitüsü Danışmanı, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek'in Küratörlüğünü yaptığı sergide; çini üzerine islenmiş, Piri Reis Haritalarının yanı sıra Kitab-ı Bahriye'den gravürler, 16. Yüzyıl seyir aletleri replikaları, usturlap ve quadrant panolardan oluşan 28 eserin yer aldı. Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti'nin kadın Cumhurbaşkanı Irina Vlah, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan Suat Günsel, Milta Bodrum Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar ve CHP'li Muğla eski Milletvekili Fevzi Topuz birlikte serginin açılışını gerçekleştirdi.

SERGİYİ GAGAVUZYA'YA ÇAĞIRDI

Konuşma yapan, rahat ve sade kıyafetiyle dikkati çeken Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Irina Vlah, "Böyle bir sergiye ilk kez katıldım. Burada olduğum içinde çok mutluyum. Üniversitenin özel davetiyle geldim. Bodrum'u görebilme imkanı verdikleri için de çok memnunum. Gagavuzya Cumhuriyeti, bir Türk Cumhuriyeti'dir. Türkçe konuşuyorlar. Türkiye bizim için kardeş bir ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti bize çok yardımcı oldu. Böyle bir sergiyi Gagavuzya'da da yapmak isteriz" dedi.

'TÜRKİYE BİZİM İÇİN KARDEŞ BİR ÜLKEDİR'

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Vlah, dünyaca ünlü bir yer olduğunu belirttiği Bodrum'da olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Ülkenin seçimleri atlattığının hatırlatılması üzerine Vlah, "Seçimler yeni bitti. Biz de takip ediyoruz. Türkiye'ye her zaman kardeş ülke olarak bakıyoruz. Ne olursa olsun Türkiye bizim için kardeş bir ülkedir. Sosyal ve ekonomik alanda güzel şeyler olmasını diliyorum. Türk halkı mutlu olsun bizim tek istediğimiz budur" dedi. Vlah, sergiden ayrılmadan önce anı defterini de imzaladı.

Açılışın ardından Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek, davetlilere sergiyle ilgili bilgi verdi. Sergi 23 Temmuz'a kadar Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Bodrum'un ardından serginin Mersin'de de gerçekleştirileceği belirtildi.

DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi