Roma döneminden kalma Kral yolu gün yüzüne çıkartılıyor

Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde kazı çalışmaları sürerken, antik kenti Kızkalesi'ne bağlayan 4.5 kilometrelik Roma Kral Yolu'nun gün yüzüne çıkartılması için de temizlik çalışmaları başlatıldı. Çalışmanın tamamlanmasının ardından yol,gerekli restorasyonlar yapılarak dünya arkeolojik gezi listesine alınacak.

Roma döneminden kalma Kral yolu gün yüzüne çıkartılıyor

Ayaş Mahallesi'ndeki Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, İtalya'nın Roma Le Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Annalisa Polosa başkanlığında devam ediyor. 21 yıldır aralıksız devam eden kazılarda bugüne kadar birçok eser gün yüzüne çıkartılırken, antik kentin çevre düzenlemesi de devam ediyor. Kazılar sırasında belirlenen ve Kızkalesi Mahallesi'ne kadar uzanan 4.5 kilometrelik Kral Yolu için de çalışmalar başlatıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kazı başkanı Prof. Dr. Annalisa Polosa gözetiminde Kral Yolu'nda temizlik çalışması yapıyor. Yolun çevresinin temizlenerek açılmasının ardından güzergahta gerekli restorasyon çalışmasının yapılacağını belirten Prof. Dr. Polosa, "2 bin yıl önce Roma döneminde yapılan bu yol açıldığında yol üzerindeki nekrapollerde ortaya çıkartılmış olacak. Ayrıca bu yol bölgeye artı bir değer de kalmış olacak. Çünkü bu yol bakımsızlıktan dolayı gün yüzüne çıkartılamamış" dedi.
Prof. Dr. Polosa, Kral Yolu olarak adlandırılan Roma yolunun açılması ile dünyada arkeolojik gezi yürüyüşü düzenleyen grupların listesine gireceğini ifade ederek, "İnsanlar Antik Roma yolunda yani antik dönemini tasavvur ederek gezi yürüyüşü yapmanın mutluluğunu yaşayacaklar. Yol kenarındaki nekrapollerin yanı sıra yol güzergâhında denizdeki Kızkalesi'ni de izleme şansı elde edecek. 2 bin yıl önceki ihtişamı düşünecekler. Böylece bölgenin ismi de bir kez daha öne çıkmış olacak" diye konuştu.
YOLDA ANTİK ÇAĞI YAŞAYACAKLAR
Yapılan temizlik çalışmasını da Mersin Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Polosa, şunları söyledi:
"Antik yolun gün yüzüne çıkartılması konusunda bize destek vermesinden dolayı Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'a teşekkür ediyoruz. Antik Roma yolunun temizlenerek insanlığın hizmetine sunulması aslında büyük bir projedir. Temizlik olayına sadece yol temizliği olarak bakılmaması gerekir. Roma yolunun ortaya çıkartılması bölgede yapılan kazı çalışması kadar önemlidir. Çünkü 2 bin yıl önce yapılan bu yol kenarında nekrapoller yani anıt mezarlar ortaya çıkacak. Yolda yürümek isteyenler 4,5 kilometre boyunca kendisini Roma dönemine götürecek ve antik çağı yaşayacak. Bu tür antik yollarda yürümek isteyen milyonlarca Avrupalı ve Türk var. Dünyada arkeolojik gezi yürüyüşü düzenleyen binlerce grupların listesine girecek."
Yol temizleme çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Daire Başkanı Erkan Arıcı da, çalışmanın Mersin ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği tarafından yürütüldüğünü dile getirdi. Arıcı, Ayaş ve Kızkalesi bölgesinde iki ayrı noktada sürdürülen çalışmanın amacın hem 2 bin yıllık kültüre sahip çıkmak hem de bölgeyi turizme kazandırmak olduğunu sözlerin ekledi.


Kaynak: DHA