Samsun'da Tarihi Kentler Birliği toplantısı

TARİHİ Kentler Birliği üyesi 200 büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanı Samsun’da Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bir araya geldi.

Samsun'da Tarihi Kentler Birliği toplantısı
Samsun’un Atakum İlçesi’nde bulunan Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile ortaklaşa düzenlediği, ‘Tarihi Kentler Birliği’nin geldiği noktada bölgesel dağılım ve yeni bir açılım olarak somut olmayan kültür mirası’ toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Tarihi Kentler Birliği, her zaman Türkiye’nin her tarafında etkin bir şekilde hizmet üreten en büyük yerel yönetim birliği diyebiliriz. Tarihi Kentler Birliği’nin 440 üyesi var. Üye sayısı her gün artıyor. Birliğimiz ÇEGÜL Vakfı ile birlikte proje üretiyor ve hayata geçiriyor. Sizleri Samsun’da ağırlamak gurur duyuyorum” dedi.
Programa katılarak bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ise şehirleri şehir yapanın insan olduğunu belirterek, "Hafızasını kaybeden şehir, kimliğini kaybeder. Kimliğini kaybeden de her şeyini kaybeder. Mimarlık insanla varlık arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir disiplindir. Şehirlerin ruhu vardır. Şehirde bütün gün top oynayıp susayan bir çocuk yoksa bulduğu ilk kapıyı çalıp su isteyemiyorsa ve kapıyı açan kadın ona sorgusuz su vermiyorsa orası mahalle olmaz. Orası o zaman konut yapılaşması olur. Yani kısacası haneyi hane, mahalleyi mahalle, şehri şehir yapan insandır. O zaman bizim şehirlilik bilincini oturtmamız gerekiyor. Burada şehre sahip çıkmaktan bahsediyorum. Şehrin değerlerinin farkında olunması anlamında söylüyorum. Ben birliğin kurulmasını çalışma yapmasını çok önemsiyorum. Sizlerin fikirlerinize ihtiyacımız var. Ben bu toplantıya katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin tarihi alanları ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar hakkında sunum yaparak bilgiler veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Biz belediyemiz bünyesinde kurduğumuz ekibimizle Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmeye hak kazandık. ‘Ülkemizde güvenlik sorunu varken, hergün negatif bir haberle şehirde ne yapsan da işe yaramıyor diyebiliriz. Ama bu bize yakışmaz. Biz hepimiz lideriz. Sorumluluk sahibiyiz. O yüzden krizi fırsata dönüştürmek ve bu kriz bittiği zaman yarışta önde olmak zorundayız. O yüzden biz arkeoloji ve gastronomide iddialıyız. Bu iddiamızı da heyetimiz ve ekibimizle beraber yoğun bie şekilde çalışıyoruz. Hepinizde şehrimize davet ediyoruz" dedi.

Kaynak: DHA