Savaştan kaçtı vatanına kavuştu

Ailesinin Diyarbakır'dan 94 yıl önce çeşitli gerekçelerle göç ettiği Suriye'den iç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan 71 yaşındaki yüksek makine mühendisi Paşa, memleketinde yeni bir yaşama başladı.

Savaştan kaçtı vatanına kavuştu

Suriye'deki iç savaş nedeni kaçarak Türkiye'ye sığınan yüksek makine mühendisi Velid Cemil Paşa, ailesinin 94 yıl önce göç ettiği Diyarbakır'da yeni bir yaşama başladı.

Ailesinin Diyarbakır'dan 1923 yılında çeşitli gerekçelerle göç ettiği Suriye'nin Şam kentinde dünyaya gelen Paşa, çeşitli otomobil firmalarında 40 yıl hizmet verdi.

İç savaş nedeniyle eşi ile Suriye'den kaçmak zorunda kalan 71 yaşındaki Paşa, 2 yıl önce yaşamlarını sürdürmek için memleketi Diyarbakır'ı seçti.

Geçimlerini sağlamak için Suriye'deki mesleğini sürdürmeye karar veren Paşa, Diyarbakır Sanayi Sitesi'nde açtığı iş yerinde kaportacılık yapıyor.

İşinden arta kalan zamanlarda Diyarbakır'ın tarihi sokaklarını gezen, müzeye dönüştürülen tarihi bir konakta asılı aile fotoğraflarına bakarak geçmişi yad eden Paşa, öz vatanında yaşamını sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.

- "Esas memleketim burasıdır"

Paşa, doğup büyüdüğü Suriye'de savaş başlayınca eşi ile Türkiye'ye gelmeye karar verdiklerini söyledi.

"Çünkü Suriye'de ümidimiz kalmamıştı. Öz vatanımız burasıydı." diyen Paşa, iki çocuğunun ise daha önce çalışmak için gittikleri Suudi Arabistan'da yaşamını sürdürdüğünü dile getirdi.

Paşa, Suriye'de yaşarken hep memleket özlemi yaşadığını ama işlerinden dolayı Türkiye'ye dönemediğini anlatarak savaşa rağmen 2 yıl Suriye'de yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını aktardı.

"Akrabalarımız bize Türkiye'ye dönün diyorlardı. Olayların büyüyeceğini anlayınca ana vatanımız Türkiye'ye döndük." diyen Paşa, 2 yıldır Diyarbakır'da yaşadıklarını ifade etti.

Paşa, Suriye'de hiç akrabasının kalmadığına işaret ederek "Bütün akrabalarım Diyarbakır'da yaşıyor. Esas memleketim burasıdır. Vatandaşlık da aldım. Vatanımızı seviyoruz. Elimden ne gelirse bu vatan için yapacağım." diye konuştu.

- "Toprağımızın kokusu bambaşka"

Diyarbakır'a geldiklerinde hiç yabancılık çekmediklerini belirten Paşa, Suriye'deki işini memleketinde devam ettirmenin mutluluğunu yaşadığını anlattı. Paşa, "Mesleğimi seviyorum. Bana bu yaşta hangi mesleği yapmak istiyorsunuz deseniz, yine aynı mesleği seçerim çünkü ben mesleğimi aşkla yapıyorum." dedi.

Emekli olduğunda hayalinde hep büyük bir otomobil servisi açmak olduğunu vurgulayan Paşa, bu hayalini Suriye'de gerçekleştirdiğini ancak devam etmenin kısmet olmadığını dile getirdi. Paşa, bu hayalini de Diyarbakır'da gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

- 3 kişiye istihdam

Açtığı iş yerinde kaportacı olarak hizmet verdiğini, müşterilerinin sunduğu hizmetten memnun olduğunu ifade eden Paşa, 3 kişiye istihdam sağladığını, servis açması halinde ise istihdam sayısını 10'a yükselteceğini bildirdi.

Tarihi Cemil Paşa Konağında anne ve babasının fotoğraflarını görünce duygulandığına işaret eden Paşa, "Burası bizim toprağımız. Toprağımızın kokusu bambaşka." dedi.

Paşa'nın iş yerinde çalışan Ahmet Gaza (18), Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini, bir iş bulmaktan memnun olduğunu söyledi. Gaza, tüm Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılara sundukları destekten dolayı teşekkür etti.

Paşa'nın iş arkadaşı Bekir Özgür de aynı sektörde hizmet verdikleri Paşa'ya ellerinden gelen desteği sunduklarını anlattı.

Paşa'nın otomotiv sektöründe tecrübeli olduğuna dikkati çeken Özgür, "Kendisinden çok memnunuz, başarıların devamını diliyoruz. Bizim için insan olması ve işini düzgün yapması önemli." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz