Savaştan kaçtığı Türkiye'de mutluluğu buldu

Ülkesindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Ahmet Yusuf, yeni bir yaşama başladığı Diyarbakır'da aradığı mutluluğu buldu.

Savaştan kaçtığı Türkiye'de mutluluğu buldu

Savaşta iki arkadaşını kaybettikten sonra Türkiye'ye gelme kararı alan 28 yaşındaki İngilizce öğretmeni Yusuf, Ankara'da bir süre yaşadıktan sonra aldığı iş teklifi üzerine Diyarbakır'a gelerek bir kursta görev yapmaya başladı. Yusuf, kursta tanıştığı Diyarbakırlı Gülbahar Çokur'a aşık oldu.

Aradığı mutluluğu Türkiye'de bulan Yusuf, Çokur ile sade bir nikah törenle hayatını birleştirdi. Yusuf ve Çokur, mutluluklarını, savaşın sonra ermesi halinde Suriye'de yapmayı planladıkları düğünle taçlandırmak istiyor.

- "Burada evlenmek asla aklıma gelmiyordu"

Yusuf, Suriye'de savaştan dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Ailesinin Kamışlı kentinde yaşadığını dile getiren Yusuf, savaş mağdurlarının başta Türkiye olmak üzere Lübnan ve Ürdün'e gittiğini belirtti.

Türkiye'ye geldikten sonra ilk olarak Ankara'ya gittiğini daha sonra bir arkadaşının teklifi üzerine İngilizce öğretmenliği yapmak için Diyarbakır'a geldiğini anlatan Yusuf, Diyarbakır'ı Kamışlı'ya yakın olduğu için de tercih ettiğini aktardı.

Diyarbakır'ı çok sevdiğini, Kürtçe bildiği için iletişim kurarken zorlanmadığını, kısa sürede Türkçe de öğrendiğini ifade eden Yusuf, hayatını birleştirdiği Çokur ile de çalıştığı kursta tanıştığına işaret etti.

Yusuf, Türkiye'de bir süre çalışıp Almanya'ya gitmeyi planladığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Burada evlenmek asla aklıma gelmiyordu. Eşimin bulunduğu 12 kişilik bir gruba ders veriyordum. Daha sonra arkadaş olarak yemeğe gittik. Eşimin çalıştığı kreşe gidip ders verirken eşim de kendisine özel ders vermemi istedi. Sonra mesajlaşmaya başladık ve bir yılın sonunda evlendik. Düğün yapmadık çünkü Suriye'de savaş var. Akrabalarımız, ailemiz orada olduğundan vicdanen rahat değildik. Vicdanım kabul etmedi düğün yapmaya. Eşime söyledim o da kabul etti."

- "İnşallah savaş biter, Suriye'de yaparız düğünü"

Çokur da farklı ülkeden bir kişi ile evlenmeyi düşünmediğini ancak eşine aşık olduktan sonra tüm düşüncelerinin değiştiğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Kardeşimle bir arkadaşımızla buluşmaya gidiyorduk. Asansöre bindik ve 7 yerine yanlışlıkla 8'e bastım. O katta İngilizce kursu olduğunu gördük. Kardeşim de, 'Görüşelim, İngilizce öğrenelim.' dedi. Ben de 'Arkadaş bekliyor inmemiz lazım, sonra çıkarız' dedim. Görüşmemizi yaptıktan sonra kardeşim 'Hadi yukarı çıkalım.' dedi. Kardeşim için görüşmeye gittik, ben kayıt yaptırdım. Bir hafta sonra kursta eşimle tanıştık. Kaderde olunca evlendik."

Ailesinin bu evliliğe sıcak bakmadığını ancak Yusuf'u tanıdıktan sonra onay verdiklerini anlatan Çokur, düğün yapmama konusunda da eşinin kararına saygı duyduğunu dile getirdi.

Çokur, "Eşimi çok seviyorum. Severek evlendiğiniz zaman her şey başka oluyor. Eşim bana, '5 yıl sonra da olsa sana düğün yapacağız' dedi. İnşallah savaş biter, her şey güzel olur ve Suriye'de yaparız düğünü." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz