Seyit Rıza için iade-i itibar talebi

Elazığ - Seyit Rıza ve arkadaşlarını anan MAZLUMDER, "Dersim halkının ve Seyit Rıza'nın hakkı derhal teslim edilmeli, Dersim trajedisinin araştırılması için acilen tarihçilerden oluşan bir bağımsız komisyon kurulmalıdır" diyerek Seyit Rıza için iade-i itibar talebinde bulundu.

Seyit Rıza için iade-i itibar talebi

MAZLUMDER Genel Merkez 2012 yılı içerisinde almış olduğu anma etkinlikleri çerçevesinde İskilipli Atıf Hoca, Said Nursi ve Şeyh Said’den sonra Seyit Rıza ve arkadaşlarını Elazığ'da asıldıkları Buğdaycılar Meydanı'nda andı.

MAZLUMDER adına açıklamada bulunan Av. Nurettin Bozkurt, "Yakın tarihte bu topraklarda hafızaların asla unutamayacağı, sorumlularının asla aklanamayacağı bir katliam ve sürgün yaşanmıştır" dediği açıklamasında, bu trajedinin en önemli ayağı olan Seyit Rıza ve arkadaşlarının katlinin bu meydanda gerçekleştiğini belirtti.

 

SEYİT RİZA İÇİN İADE-İ İTİBAR

Seyit Rıza ve arkadaşlarının katledilmeden önce dile getirdiği “Evladı Kerbelayık! Bîhatayık! Ayıptır, zulümdür, cinayettir” sözlerinin 5 yıldır bu meydanda yankılandığını ifade eden Av. Bozkurt, "Önceden hazırlanan raporlarda önceden katliam ve sürgün planı belli olan ancak yalanlarla hilelerle bundan 75 yıl önce bi hatabinlerce evladı Kerbela bu topraklarda zulüm görmüş, vahşice cinayetlere kurban olmuşlardır. Kendisinin önce asılması yönündeki tüm ısrarlarına rağmen gözleri önünde evladı ve arkadaşları asılan Seyit Rızanın son nefesini verdiği yerde, ensemizde resmi tarihin yalanlarla dolu nefesini hala hissetmekteyiz" dedi.

 

DERSİM KATLİAMINA İLİŞKİN

Dersim katliamına ilişkin resmi belgeler açıklandıkça, Dersim isyanları olarak bilinen olaylardaki 'isyan' söyleminin esasında dönemin yetkililerince yıllar önceden işlenen cinayetleri meşrulaştırmak amacıyla planlandığını ifade eden Av Bozkurt, Türk Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın da "Dersim’e yapılan operasyonları bir isyanın bastırılması olarak zihinlerde meşrulaştırılmaya çalıştığına” dikkat çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz