Şiddet terörü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, 2009-2012 yılları arasında şiddetten dolayı 396’u kadın, 326’sı erkek olmak üzere toplam 695 kişi hayatını kaybetti.

Şiddet terörü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, şiddetin önlenmesi amacıyla birçok projeyi hayata geçirdi. Bakanlık verilerine göre, son 4 yılda 695 kadın ve erkek, şiddet nedeniyle hayatını kaybetti. Son yıllarda yürütülen çalışmaların etkisiyle ölüm sayılarında ciddi azalmalar yaşanmasına rağmen rakamlar yine ürkütücü boyutta. Şiddet nedeniyle 2009 yılında 108’i kadın ve 107’si erkek olmak üzere 215 kişi hayatını kaybetti. Yine 2010 yılında 106’sı kadın ve 88’i erkek olmak üzere 194 kişi şiddet kurbanı olurken, bu rakam 2011 yılında 99’u kadın ve 76’sı erkek olmak üzere 175 kişi olarak yaşandı. Kanuni düzenlemeler ve korumaların faaliyete geçmesi sayesinde şiddet olaylarında önemli oranlarda azalmalar yaşandı. 2012 yılında 56’sı kadın ve 55’i erkek olmak üzere, 111 kişi şiddetten dolayı öldü.

AİLE İÇERİSİNDEKİ ŞİDDET ORANI YÜKSEK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; şiddetin önlenmesi konusunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa bir proje yürüterek tüm kurumların ilgili birimlerini tek çatı altında toplayacak. Bakanlık, şiddet konusunda ‘tek kapı’ olarak yedi gün yirmi dört saat çalışan bir sistemi hayata geçiriyor. Bu yıl sonuna kadar şiddet konusunda tek kapı olacak ‘Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) 14 şehirde kurulmuş olacak. ŞÖNİM’ler, kelebeğin koruyucu etkisi olması nedeniyle kısaca Koza olarak isimlendirilecek. Koza sistemi, Ankara’da hayata geçirildi. Bu şehirde yürütülecek 6 aylık çalışma sonrası şiddet gören kadınlar merkez merkez dolaşmayacak. Koza’larda hemşire, polis, barodan avukat, Aile Bakanlığı uzmanları olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan uzmanlar bulunacak. Ayrıca, Aile Bakanlığı’nın Hacettepe Üniversitesi ile yaptığı anlaşma kapsamında, üniversiteden akademisyenler de Koza’larda görev alacak.

4 BİN KADIN KORUMA ALTINA ALINDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında, verilen tedbir kararlarına göre 4 bin 48 kadın koruma altına alındı. Ayrıca, mahkeme kararıyla 29 bin erkek için evden uzaklaştırma kararı verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz