Sigara içmek yasak

350 nüfuslu Akçamescit Köyü'nde 5 yıldır sigara içilmiyor. Girişinde 'Bu köyde sigara içilmemektedir' tabelasının asıldığı köyün kızlarına talip olan damat adaylarının da sigara kullanmaması gerekiyor.

Sigara içmek yasak

ŞANLIURFA merkezine 8 kilometre uzaklıktaki 55 haneli 350 nüfuslu Akçamescit Köyü'nde, son 5 yıldır kimse sigara kullanmıyor. Sigaraya karşı hassas davranılan köydeki bakkalda tütün mamulleri satılmazken, köy girişine 'Bu köyde sigara içilmemektedir' yazılı uyarı levhası bulunuyor. Köylerinde sigara içilmediği gerekçesiyle eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tarafından plaketle ödüllendirilen Akçamecitliler, yasağa tüm kararlılıkla devam ediyor.

SİGARA İÇENE KIZ YOK

Misafirlerin bile konakladıkları süre boyunca sigara içemediği köydeki kızlara talip olmanın ilk şartı da bu alışkanlığa sahip olmamaktan geçiyor. Köy Muhtarı Saçaklı, 'Sigara içiyorum' diyen damat adaylarına kız vermediklerini belirterek, "Şimdi bizim köyde sigara içen bir damadımız olmadı. Sigara içen birisine zaten kızlarımızı vermiyoruz. Daha önce sigara içen damatlarımızdan kızlarımızı geri aldık. Bir süre sonra sigarayı bırakan damat tekrar gelip eşlerini bizden geri aldı. Bizim damada ilk sorumuz evin veya araban var mıdır? diye sormuyoruz. Onlardan başlık parası, altın istemiyoruz. Sadece sigara içiyor mu? Sigara içerse kızımızı vermiyoruz" diye konuştu.

KÖY ODASINA KÜTÜPHANE

Sigaranın yasak olmasından dolayı köylerinde acı kahve mırra tüketiminin fazla olduğuna değinen Köy Muhtarı Abdullah Saçaklı, sigara yasağına devam edeceklerini söyledi. Köyde insanları sigaradan uzak tutmak için çeşitli alternatifler bulduklarını ifade eden Saçaklı, şunları kaydetti:

"Gençlerimizi sigaradan kurtarmak için köy odasında bir kütüphane köşesi yaptık. Orada kitap okuyan gençlerimize çay ve acı kahve ikram ediyoruz. Bizim köyde oturan yaşlı insanlarımız sigara yüzünden kanserden hayatlarını kaybetmesi üzerine böyle bir karar aldık. 5 yıldır köyümüzde sigara yasağı devam ediyor. İlk önce sigara içilmemesini gençlerden başladık. Bu uygulamadan dolayı oldukça başarılı olduk. Şimdi gençler kendi arasında sigara içen bir kişiyi görür veya tespit ederse bana gelip bildiriyorlar. Bende kişinin maddi durumuna göre bir ceza kesiyorum. Tabii kesilen bu cezada bütün köylülere ziyafet çekiliyor. Sigara içen bir kişi görüldüğü takdirde köyde bulunan 350 kişiye, ızgara kebap, tatlı, dondurma, çiğköfte, yoğurt, peynir gibi cezalar kesiliyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz