Görüş Bildir

SİHA yakalamıştı!

Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 2017'de silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile düzenlenen operasyonda yaralı yakalanan "Kahraman" kod isimli PKK'lı Şerafettin Tekin hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 348 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

SİHA yakalamıştı!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu sanık Tekin hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, 6 Haziran 2017'de Bayrak-54 Müşterek Operasyonu kapsamında Hani'de terör örgütü PKK mensuplarınca kullanılan dağlık ve ormanlık arazide insansız hava aracı (İHA) ile şüpheli bir araçta tespit edilen teröristlerin olay yerinden kaçtığı belirtildi.

Teröristlerin yakalanması veya etkisiz hale getirilmesi için devam eden operasyonda Kaledibi köyü Güzelce mezrasında Tekin'in görüldüğü kaydedilen iddianamede, olay yerinden kaçarken SİHA ile yapılan atış sonrasında sanığın yaralanarak yakalandığı ifade edildi.

İddianamede, teröristin üst aramasında piyade tüfeği, 5 şarjör, 125 fişek, 2 el bombası ve örgütsel doküman ele geçirildiği bildirildi.

Sanık Tekin hakkında tanıkların fotoğraf teşhisine de yer verilen iddianamede, tanıkların teröristi üzerinde silah ve el bombalarıyla Lice ve Silvan kırsalında gördüklerine ilişkin bilgiler paylaşıldı.

- Korucunun şehit edildiği saldırıya katılmış

İddianamede, Tekin'in, üzerine atılı suçlamaya ilişkin ikrar yollu, samimi beyanlarda bulunduğu, terör örgütü PKK'nın saldırıları ve örgüt mensuplarını ifşa edecek bilgi vererek, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirttiği aktarıldı.

Sanık Tekin'in katıldığı 9 saldırıya ilişkin iddianamede şu bilgiler verildi:

"Silvan ilçesi Başdeğirmen Mahallesi Alakum mezrası yol ayrımında 7 Ekim 2015'te teröristlerce yol kapatma eylemi yapıldı. Bu sırada geçici köy korucularını taşıyan minibüsün geçişi sırasında çıkan çatışmada korucu Cumaddin Yorulmaz şehit düşmüştür. Olaydan 2 gün sonra ise Siirt'te bir firmaya ait 6 araç gasbedilerek yakılmıştır. Silvan-Batman karayolu Çatakköprü yol ayrımında bulunan menfeze 5 mutfak tüpüyle hazırlanmış patlayıcıya 300 metre kablo bağlandığı tespit edilmiştir. Söz konusu patlayıcı maddeye ilişkin tutulan raporda, el yapımı patlayıcının canlılar üzerinde öldürücü ve yaralayıcı, cansızlar üzerinde ise yakıcı, yıkıcı ve tahrip edici özellikte olduğu anlaşılmıştır. Sanık ayrıca Silvan Çatakköprü Jandarma Karakol Komutanlığına taciz ateşi açılması ve Silvan Barajı inşaatında yer alan işçilerin kaçırılması ve aracın gasbedilmesi olayında yer almıştır."

İddianamede, sanığın yakalandığı operasyona ilişkin, "Her ne kadar yaşanan çatışmaya bizatihi katıldığına ilişkin tespit bulunmasa da yaşanan çatışma alanında teçhizatlı bir şekilde bulunması ve sonrasına yaralanması üzerine yakalanması vehamet arz eden olay olarak değerlendirilmektedir." ifadesi kullanıldı.

Sanık Tekin'e ilişkin iddianamede "Şüphelinin PKK terör örgütünün kırsal yapılanması içerisinde silahlı faaliyet yürüttüğü anlaşılmış, PKK/KCK terör örgütünün emir ve talimatları doğrultusunda üzerine atılı suçları işlemiştir." değerlendirilmesinde bulunuldu.

- İstenilen ceza

İddianamede, terörist Tekin hakkında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", 13 kez kişiyi "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs", "sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması taşınması bulundurulması", 4 kez "nitelikli yağma", "mala zarar vermek" ve "hürriyeti tehdit etmek" ile "kamu malına zarar vermek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis 217 yıldan 348 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi