Görüş Bildir

Sinemacının yarım asırlığı

Diyarbakırlı Abdulkadir Aydın, yaşamının 50 yılını sinema salonunda geçirdi.

Sinemacının yarım asırlığı

Merkez Yenişehir ilçesinde 9 yaşında iken aile bütçesine katkı sunmak için sinema salonlarında gazoz satmaya başlayan 59 yaşındaki Aydın, 30 yıl önce kendisine miras olarak kalan 3 evini satarak satın aldığı sinema salonunda mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürüyor.

Diyarbakır'da yerel sinema işletmesinin son temsilcisi olan Aydın, yarım asırda 10 bini aşkın film izledi. Sinemaseverlerin ulusal sinemaları tercih etmesi dolayısıyla ekonomik sıkıntı yaşayan Aydın, 5 çalışanı ile oğlu ve kızının işten ayrılması dolayısıyla salonu tek başına işletiyor.

Abdulkadir Aydın, teşrifatçılık ve makinistliğin yanı sıra bilet, yiyecek ve içecek satışı ile salonun temizliğini yapıyor.

Sinemada çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Aydın, "O kadar işimi severek yapıyordum ki 16 yaşında çalıştığım sinema salonunun yöneticisi oldum. Şimdi ise kendi imkanlarımla sinema işletmeciliği yapmaya çalışıyorum." dedi.

1960'lı yıllarda Diyarbakır'ın nüfusunun az olmasına rağmen 10 sinema salonu bulunduğunu ve tamamının da her seansta tıklım tıklım dolduğunu ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"En küçük sinema salonu 600 ve 800 kişilikti. Türkiye'de sinema seyircisinin yoğun olduğu illerden biri de Diyarbakır'dı. Türkiye'nin ve Balkanların en büyük ve en lüks sinema salonları arasındaydılar. Sinema işletmeciliği de gözde meslekler arasındaydı, büyük zevkle çalışıyorduk."

Aydın, geçen zaman içerisinde ilginin azalması dolayısıyla sinema salonlarının da birer birer kapandığını dile getirerek çok sevdiği mesleğini zor şartlara rağmen devam ettirdiğini aktardı.

- "50 yıldır hiç bayram tatili yapmadım"

Daha önce 5 işçi, oğlu ve kızıyla beraber işlettiği sinemada artık tek başına çalışmak zorunda kaldığını anlatan Aydın, şunları söyledi:

"Sinemaya olan sevdamı işe mutfağından başlamama borçluyum. Sinemayı sevmeyenin bu işi sürdürme olanağın yok. Bu bir aşk ve sevdadır, özveri ve fedakarlık isteyen bir iştir. Bu mesleği çok para kazanma amaçlı yapmadım. 50 yıldır hiç bayram tatili yapmadım. Bazen öğrenci grupları cep telefonundan ulaşıp film izlemek istediklerini belirtiyorlar. Onlar için seans dışı sinemayı açıp film izlettiriyorum. Film izlerken çocukların sevinci görünce çok mutlu oluyorum.

Dünyaya tekrar gelsem yine sinema salonu işletirim. Bazı insanlar sinemada beni tek başıma gördüklerinde, 'Bu işi bırak, başka işlere bak, zaten müşteri de yok.' diyorlar. Bunu beni anlayamadıkları için söylüyorlar. Sinemaya olan hassasiyetimi anlayamıyorlar. Sinemaya olan sevdamı işin mutfağından yetişmeye borçluyum. Geliri iyi olmasa da mesleği sürdürme anlayışıyla büyüdüm. Sinemayı sevmeyen bu işi sürdürme olanağın yok. Bu bir aşk ve sevdadır, özveri ve fedakarlık isteyen bir iştir."

 - "10 bini aşkın film izledim"

Mesleğini yaparken büyük titizlik gösterdiğine işaret eden Aydın, "Yaptığım iş gereği tüm filmleri izledim. O kadar izledim ki hepsini ezberledim. Bir filme ait duyduğum sesten hangi sahne ve filmin sona ermesine kaç dakika kaldığını biliyorum. Bazı filmleri yüzlerce defa izlediğim oldu. 50 yılda 10 bini aşkın film izledim." dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Daire Başkanlığının son dönemde çocuklara ve yetişkinlere yönelik ücretsiz film izlettirmesinin çok iyi bir uygulama olduğunu belirten Aydın, "Belediyenin imkanlarının kültür, sanat ve sinema hizmetlerine kullanılması beni çok mutlu etti. Belediye görevlilerine bu konuda yardım ederken, mutlu oluyorum." görüşünü kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi