Soğuk vuran bağlar sökülüyor

Denizli'nin üzüm üretim merkezlerinden Çal İlçesi'nde soğuklardan etkilenen 35 bin dekarlık bağ alanlarında ilkbahardan beklentileri boş çıkan üreticiler bağ sökümlerine başladı.

Soğuk vuran bağlar sökülüyor
Denizli'nin Çal İlçesi'nde 2012 yılında 15 bin, geçen yıl da 35 bin dekar bağı soğuk vurdu. Bir üzüm bağının ömrünün ortalama 40 yıl olduğunu hatırlatan üreticilerden Ömer Ayhancı, "Yıllarca gözümüz gibi baktığımız bağlarımızı soğuk havalarda kaybettik. 200 bin dekara yakın bağ alanı olan Çal'da 2012 ve 2015 yılında yaşanan soğuk hava dalgası bağ alanlarının dörtte birini yok etti. Bağların çoğu kış döneminde söküldü. Bazı üreticiler, bağların yeniden tomurcuklanabileceğini düşünerek ilkbahar dönemini bekledi. Ancak bağlar uyanmadı. Yeniden bağ sökümleri başladı" dedi.
SERA YAPILACAK
Çal Belediyesi, 20 üretici ile bir araya gelerek 50 dekarlık sera için anlaşma yaptı. Serada ilk etapta domates, roka, tere, soğan yetiştirilecek. Üretim ve pazarlamada başarı elde edilirse, sökülen bağ alanlarının yerine sera yapılması için çalışma başlatılacak. Sebze meyve komisyoncusu Halil Öztürk, "Çal'da seracılık yapılması için teşvikte ve ürünleri alım garantisinde bulunduk. Maalesef bağları soğuk vurdu. Bölgenin toprak yapısı, seracılık için çok elverişli. Seracılığın bölgede yaygınlaşmasıyla Çal ekonomisine önemli girdi sağlanacak" dedi.

Kaynak: DHA