Sosyal belediyecilik!

İçişleri Bakanlığınca DBP'li belediyelere görevlendirme yapılan Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt'te yıllardır hizmete adeta susayan bölge halkına hak ettiği imkanları sunmak için başlatılan hummalı çalışmalar sürüyor.

Sosyal belediyecilik!

İçişleri Bakanlığınca DBP'li belediyelere görevlendirme yapılan Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt'te yürütülen çalışmalarla bölge, kaliteli belediyecilik hizmetlerine kavuşuyor.

PKK/KCK'ya yardım ve destek verdikleri gerekçesiyle haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan belediye başkanlarının yerine kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında İçişleri Bakanlığınca belediyelere görevlendirilen vali yardımcıları ve kaymakamlar, yıllardır hizmete adeta susayan bölge halkını hak ettiği imkanlara kavuşturmak için hummalı çalışma yürütüyor.

Belediyeler temizlikten asfalta, içme suyundan yola, çocuk, kadın ve gençlere yönelik merkezlerden sosyal alanlara kadar kapsamlı hizmetleri hayata geçirirken, adeta şantiyeye dönüşecek bölgede diğer yandan da terör örgütü PKK'nın neden olduğu şehirlerdeki tahribat gideriliyor

"Halkın parasının halkın hizmetleri için kullanılması" anlayışı ile hizmet yürütülürken, bazı belediyelerde yapılan düzenlemelerle işçiler maaşlarını zamanında almaya başladı, engelli, yaşlı, çocuk ve kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanıyor.

DBP'li belediyeler döneminde birçok belediye hizmetinden mahrum kalan vatandaşlar, yapılan görevlendirmeler sayesinde belediyecilik hizmetiyle tanışmanın mutluluğunu yaşıyor.

- Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ulaşım ana planı kapsamında kentte 14 kilometre uzunluğundaki raylı sistemi hayata geçirecek. Raylı sistemle Diyarbakır'ın trafiğinde önemli bir rahatlama oluşturulması hedefleniyor. 18 duraktan oluşacak raylı sistem Sur ilçesi Dağkapı'dan başlayarak, Kayapınar ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sona erecek.

Aynı anda 30 vagonun çalışacağı raylı sistemde, 3 vagon ise acil durumlar için hazır bekleyecek. Tarihi surlara zarar vermemesi için rayların çevresine özel izolasyon yapılacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevlendirilen Cumali Atilla'nın talimatıyla kent genelinde maliyeti 2 milyon 600 bin lira maliyetle 25 bin 300 ton asfalt kullanırken, tek başına yaşayan, kendi ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde gideremeyen 520 yaşlıya, evlerinde kişisel bakım ve ev onarımı, temizliği hizmeti veriliyor.

DİSKİ tarafından su fiyatına 3 ayda bir TÜFE oranında artış yapılması uygulaması sona erdirildi, ücret uygulanan yol kenarı araç park yerleri için de ücret alınmaması kararı alındı.

Mezarlıklara giden vatandaşlar için ücretsiz ulaşım hizmeti vermeye başlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, tahsis ettiği misafirhane sayesinde il dışından gelen hasta yakınlarının konaklama sıkıntısını sona erdirdi.

Kentin farklı yerlerine 5 bin 200 mevsimlik çiçek dikimini gerçekleştiren belediye, kadınlar ve kız öğrenciler ile 65 yaş üstü vatandaşların gece saatlerinde evlerine rahat ve güvenle ulaşmalarını sağlamak için otobüslere durak dışında inip binmelerine imkan sağlayacak uygulama başlattı.

Görme engelliler için trafik ışıklarına yerleştirilen Türkçe ve Kürtçe sesli uyarı sistemini yaygınlaştırılırken, doğum yapan kadın ile bebeklerin ihtiyacını karşılamak amacıyla "Hoş Geldin Bebek Projesi" başlatıldı.

Başkan Atilla'nın girişimleriyle, hizmet alımı olarak çalışan ve maaşlarını zamanında alamayan 2 bin 500 kişinin sorunu çözülürken, işçilerin, maaşlarını zamanında alması sağlandı.

Görevlendirme yapılan Diyarbakır'ın Silvan Belediyesince ilçede 5 mahallede spor kompleksi kurulması ve 5 bin 700 fidan dikilmesi için çalışma başlatıldı. İlçede geçen yıl yaşanan terör olaylarında zarar gören üç mahallenin alt yapısı yenileniyor.

Diyarbakır'ın Hani Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Şaban Arda Yazıcı, ilçe için hazırladıkları 45 milyon liralık yatırımı bu yıl hayata geçirmek için çalışma gerçekleştiriyor.

Hani'de belediye tarafından kırsal mahallelerde oturan 2 bin aileye yardım paketi dağıtıldı, kaymakamlığın iş birliğiyle ilçedeki mahalle ve mezralardaki 40 okuldaki 8 bin 265 öğrenciye sağlık taraması yapıldı.

Merkez Kayapınar Belediyesinin, asfaltsız köy yolunun kalmaması için başlattığı çalışmalar sürerken, yörenin hassasiyetlerini de dikkate alarak taziye evleri yapımına başlandı.

Kadınlara yönelik 3 bin metrekare alanda Kadın Yaşam Merkezi yapmayı planlayan belediye, çocuklar için 40 halı saha yapacak.

Engelsiz Yaşam Merkezi yapımını sürdüren belediye, ilçedeki birçok okula malzeme, öğrencilere kitap ve giyim desteğinde bulundu.

Sur Belediyesince terör mağduru ailelere ve esnafa çeşitli yardımlarda bulunularak, neredeyse hiç ikramiye almamış işçilerin ikramiyeleri düzenli ödenmeye başlandı.

Belediye, ilçedeki tüm okul ve camilerde ağaçlandırma çalışması başlattı.

- Şırnak

Şırnak Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Turan Bedirhanoğlu, içme suyu şebekesi yer teslimi için yüklenici firma ile sözleşme imzaladı.

Kentte belirlenen noktalara dolmuş durakları kuran Şırnak Belediyesi, terör mağduru 4 bin öğrenciyi tiyatro ile buluşturdu.

Şırnak Belediyesi, geçen yıl PKK'lı teröristlerce gerçekleştirilen saldırılar dolayısıyla büyük bölümü zarar gören kenti, ilgili bakanlıkların desteğiyle adeta yeniden imar ediyor.

Şırnak Belediyesi ile Cumhuriyet Savcılığı arasında hükümlülerin belediyede kamu yararına çalışmasına ilişkin protokol imzalandı.

Kentte PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu zarar gören su ve kanalizasyon şebekesi yapım ihalesi yapıldı. 51 milyon liraya mal olacak çalışma, gelecek ay başlayacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin gönderdiği 10 kişilik uzman ekibin çalışmasıyla kısa sürede kente su verildi. Haziran ayına kadar su sorununun tamamen sona erdirilmesi hedefleniyor.

Yapılan ihale ile 105 kilometre yola sıcak asfalt dökülecek. Asfalt çalışması için 105 milyon lira ödenek ayrıldı. Uludere Caddesi'ne 83 dönümlük arsada mesire alanı yapılırken, 15 okulda oyun parkı oluşturuldu.

Şırnak'ın Cizre Belediyesi de Sanayi Caddesi'ni "sevgi" caddesine dönüştürdü. Belediye tarafından yaşama geçirilen "Sokak Sağlıklaştırılması Projesi" ile Sanayi Caddesi'ne yeni bir görünüm kazandırıldı.

DSİ tarafından yapımı tamamlanan içme suyu arıtma tesisi, protokol ile İçişleri Bakanlığınca KHK kapsamında görevlendirme yapılan Şırnak'ın Silopi Belediyesine devredildi. İlçede, yapımı tamamlanan içme suyu arıtma tesisi ile ilçenin 45 yıllık su ihtiyacının karşılanması öngörülüyor.

- Mardin

Mardin Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlara evlerinde temizlik hizmeti sunuyor.

Büyükşehir Belediyesinin ekipleri, 10 ilçenin tamamında yol, kaldırım, asfalt ve yeşillendirme gibi çalışmalarını aralıksız yürüyor.

Ekipler, 10 ilçede mahalleye dönüşen yaklaşık 35 köyde yol ve asfalt bakım onarım ve yenileme çalışmaları yapıyor. Belediye tarafından temiz bir çevre için okullara bank ve çöp kovası dağıtılırken, mezarlıklar temizlendi, yeni mezar yerleri açıldı, göçme tehlikesi bulunan ve sahipsiz olan mezarlar iyileştirilerek mezarlık içerisinde yıkılan duvarların bakım onarımları yapıldı.

Toplu ulaşım araçlarında dezenfekte çalışması gerçekleştirildi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Nusaybin ilçesinde terör saldırıları sonucu zarar gören içme suyu ve kanalizasyon şebekelerini yapacak. Nusaybin Belediyesince de 30 yıl önce terör örgütü PKK tarafından katledilen 8 kişinin mezarlığı şehitliğe dönüştürüldü.

Belediye ekipleri, engelli vatandaşlara ulaşım sorunlarının giderilmesinde de yardımcı oluyor.

Mardin'in Dargeçit Belediyesince ilçedeki çocuklar için yapılan 11 oyun parkı hizmete açıldı. Mazıdağı İlçe Belediyesi ekipleri, yardım yaptıkları ihtiyaç sahiplerinin ev ve bahçelerini de temizliyor. Dargeçit Belediyesi, terör örgütü PKK'lı teröristlerin zarar verdiği camileri onararak ibadete açtı.

- Batman

Görevlendirme yapılan Batman Belediyesi ekipleri, kent genelinde asfalt, yol yapım, yol açma, kilitli parke taşı, orta refüj ve kaldırım yenileme çalışması başlattı.

Batman Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altyapı, spor tesisleri, geleneksel pazarın rehabilite edilmesi, parklar, sinemanın yeniden yapılması, şehir içi ulaşım için 70 milyon liralık proje hazırladıklarını söyledi.

Parkı, spor sahası bulunmayan hiçbir mahallenin kalmayacağını bildiren Aksoy, ihtiyaç olan yerlere ikinci, üçüncüsünü yapacaklarını anlattı.

İluh deresinin ıslahı için ilk etapta 20 milyon liralık bir kamulaştırma yapmayı planladıklarını, bunun 5 milyon liralık ödeneğini şimdiden temin ettiklerini vurgulayan Aksoy, "Güçlükler var ama hedeflerimizi iyi niyetle ortaya koyarsak bu güçlüklerin hepsini aşacağımıza inanıyorum." dedi.

Geçen yıl 110 bin ton asfalt döktüklerini, bu yıl 260 bin ton asfaltla kentin asfalt problemini çözmeyi planladıklarını dile getiren Aksoy, özellikle dezavantajlı mahallelerde gençler için 3 milyon lira ile 14 ayrı spor salonu yapacaklarını bildirdi.

Aksoy, 7 milyon liraya mal olacak modern bir ilçe otogarı yapacaklarını, kişi başına düşen 3,5 metrekarelik yeşil alanı dönem içerisinde 10 metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Kentte modern bir sinema kazandıracaklarını, Esentepe Parkı'nın en önemli vizyon projeleri olduğunu aktaran Aksoy, kentin içindeki iyileştirme çalışmalarının süreceğini anlattı.

Cumhuriyet Meydanı, Cumhuriyet Caddesi ve etrafındaki bazı sokakları 12 milyon lira ile rehabilite ederek şehrin cazibe merkezi haline getirmeyi planladıklarını ifade eden Aksoy, şöyle devam etti:

"Spor salonumuzu tamamladık. Burayı yaşlıların, gençlerin, kadınların, engellilerin tamamının kullanımına açık olacak şekilde yeniden organize ettik. Kültür müdürlüğümüzde açtığımız kurslarda şu an 400 öğrencimiz kurs görüyor. Gençlerimizi, çocuklarımızı, kadınları başka kentlere gezilere gönderiyoruz."

Gercüş ilçesinde KHK ile belediyeye yapılan görevlendirme ile 90 yıl sonra 24 saat kesintisiz içme suyu sağlanması için çalışma başlatıldı. 1926 yılına kadar Mardin'in Midyat ilçesine bağlı bir köy iken ilçe statüsü kazanan, önce Mardin'e daha sonra 1987 yılında il olan Batman'a bağlanan Gercüş'ün 90 yıllık içme suyu sıkıntısı belediyeye yapılan görevlendirme ile sona erdi.

Batman'ın Beşiri Belediye Başkan Vekili Mustafa Maslak, çalışmalar kapsamında 10 bin metrekarelik yola parke döşemesi yapıldığını söyledi.  Hizmet görmeyen mahalle bırakmayacaklarını, çalışmalar kapsamında kaldırımları yenilediklerini kaydeden Maslak, altyapı ve kanalizasyon sorununun giderilmesi için DSİ desteği ile çalışma yürüttüklerini belirtti.

İlçe genelindeki okulların bahçelerini düzenlediklerini, belediye bünyesine otobüs ve kepçe aldıklarını bildiren Maslak, İş-Kur üzerinden belediyeye 30 işçi alımı gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Bu yıl Tüpraş ve İl Özel İdaresi desteği ile 15 kilometrelik sıcak asfalt serimi yapacaklarını, 110 bin metrekare parke taşı döşeyeceklerini aktaran Maslak, "İlçemize 3 park ve yeni bir kültür ve konferans salonu yapacağız. İlçede kesintisiz su sağlamak amacıyla su şebekemizi yenileyeceğiz. Bunları da yeni kuyularla destekleyeceğiz." diye konuştu.

- Siirt

Siirt Belediyesince, 2 yıl önce tamamlanmasına rağmen hizmete alınmayan otobüs terminali yapılan çalışma ile hizmete girerken, PKK'lı teröristlerin saldırısı nedeniyle bir süre önce Şırnak, Cizre ve Nusaybin'den gelerek kente yerleşen terör mağduru 106 aileye gıda ve giyim yardımında bulunuldu.

Kentin 3 farklı noktasında yaklaşık 10'ar dönüm arazi üzerinde 3 gün pazar, 4 gün otopark olarak kullanılacak alanlar oluşturulması için proje geliştirildi.

Kentte yıllardır kenar mahallelerde sağlıklı yürütülemeyen temizlik çalışmaları nedeniyle belediye, 120 personelin katılımıyla genel temizlik seferberliği başlattı.

Kent merkezindeki park ve caddelerde başlatılan güzelleştirme çerçevesinde belediyenin "Yeşil Bir Siirt" sloganıyla başlattığı yeşillendirme projesi kapsamında Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri binlerce ağaç ve fidan dikimi için çalışmalar başlatıldı.

Siirt Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın, Siirt'in çok daha iyi ve kaliteli hizmete kavuşması için tüm ekiplerin farklı alanlarda projeler hazırladığını söyledi.

Taşkın, kentin öncelikli olarak trafik ve sosyal alanları rahatlatmak amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını, sabit semt pazarı ve otopark projelerinin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Vatandaşların rahat nefes alabileceği Kızlar Tepesi mevkisinin yeniden tasarlanarak mesire alanı ve park olarak hizmeti açılacağını aktaran Taşkın, aynı bölgede çok amaçlı yaklaşık 9 dönüm arazi üzerinde bölgenin en büyük çocuk dünyası parkının yapılacağını bildirdi.

Gençleri ve kadınları dikkate alan bir belediyecilik anlayışı içinde hareket ettiklerini anlatan Taşkın, şöyle devam etti:

"Hizmetlerimizde özellikle kenar mahallelerde dezavantajlı ve sosyal alanlardan mahrum olan vatandaşlarımızın faydalanacağı projeler geliştiriyoruz. Halka hizmet etmek için belediye sahada. Öncelikle Barış Mahallesi'nde kadın merkezi ve Ulus Mahallesi'nde geniş kapsamlı gençlik merkezi kuruldu. Ayrıca kenar mahallelerde okul bahçeleri ve boş alanlarda 20 halı saha, tenis kortu ve basketbol saha çalışmaları başlatıldı. Farklı noktalarında içerisinde yüzme havuzu ve spor alanın bulunduğu 4 spor kompleksi için girişimler başlatıldı."

Taşkın, ayrıca 130 bin metrekare bordur ve kaldırım taşı döşeme ve 70 bin ton asfalt ile 35 kilometrelik asfalt çalışması yürütüldüğünü söyledi.

Siirt'in Baykan Belediyesince personele geçmişte alamadıkları maaşları ödendi. Eruh Belediyesince bedensel engelliler ve yaşlılar için alınan rampalı minibüs hizmete sunuldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz