Sosyal yaşama kazandırılmalı

İl Valisi Aksoy, Engelliler'in önündeki engellerin kaldırılıp "sosyal hayata" kazandılmasının temel hedefleri olduğunu söyledi.

Sosyal yaşama kazandırılmalı

‘Engelliler Haftası’ nedeniyle Diyarbakır'daki Engellileri ve Dernek Temsilcileriyle bir araya gelen İl Valisi Hüseyin Aksoy, "Engellilerimizin gerek ekonomik yaşamda gerekse sosyal yaşamda daha net olarak yer almalarını arzu ediyoruz" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Halit Açar, Türkiye Beyaz Ay Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Nezihe Kent, Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mehmet Akif Karakaş, engelli dernekleri ve engelli vatandaşlardan kalabalık bir grup, İl Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti.

ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ

Vali Aksoy ziyarette, şu mesajı verdi.

"Engelliler bizim için önemli ve onların sosyal yaşama, kültürel yaşama, ekonomik yaşama doğrudan girmelerini sağlama adına hepimizin önemli görev ve sorumlulukları var. Özellikle son yıllarda devletin Anayasada yazılan ‘Sosyal Devlet’ olma vasfını, yapılan değişiklerle hayata geçiren bir Türkiye’yi hepimiz yaşadık, yaşıyoruz. Engellilere dönük olarak Türkiye’de çok önemli çalışmalar yapıldı. Yasal değişikliklerle birtakım imkânlar sunuldu, önemli mesafeler alındı. Hala eksiklerimiz var mı tatbikî var bunları da süreç içerisinde hep beraber ortadan kaldıracağız.

ERİŞEBİLİRLİK SIKINTISI

En önemli eksikliklerimizin başında da erişilebilirlik konusu geliyor, bu konuda hala arzu ettiğimiz noktada olmadığımızı görüyoruz. Süreç içerisinde hep birlikte mücadele ederek bunun da sağlanması adına çalışmalarımızı ortaya koyacağız. Engellilerimizin gerek ekonomik yaşamda gerekse sosyal yaşamda daha net olarak yer almalarını arzu ediyoruz. Onların evlerine kapanan ve toplumdan uzak bir yapı içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini istemiyoruz. Bu anlamda gerek Valiliğimiz gerek Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz son dönemde de başta Büyük Şehir ve İlçe Belediyelerimiz olmak üzere, bu alanda engellilerimize dönük yürütülen birtakım yeni çalışmalar da var. Amacımız engellileri çok daha iyi bir noktaya taşıyabilmek. Onların her alanda kendilerini gösterebilecekleri imkânları onlara sunmak ve onlardan yararlanmak. Onlar da bu toplumumuzun önemli bir parçası. Nüfusun ortalama % 12’si engelli statüsünde değerlendirebileceğimiz bir konuma sahip. Bu bakımdan kendini  engelsiz düşünen her kişinin de engelli adayı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir kazadır, bir hastalıktır, bir başka neticedir hepimiz bir gün aynı pozisyona düşebiliriz. Bu bilinç içerisinde engellilerimizi anlamak ve empati yapmak durumundayız.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ

Onların sorunlarının her zaman neler olabileceğini hissetmek ve onlara çözüm üretmek bizim görev ve sorumluluğumuz. Umuyoruz ki bu tür haftalar, engellilerin sorunlarının tartışıldığı konuşulduğu onlara çözüm üretme adına belli faaliyetlerin gerçekleştirildiği haftalar ve günler . Ancak engellilerimizi bir haftada değil bütün yıl boyu, hepimiz yakından bilmek, anlamak ve  varsa sorunları, onları çözmek adına gayret göstermek durumundayız. Engellilerimizin sporla ilgilenmesi ki ilimizde belli spor kulüpleri de var bunlar çok önemli. Onların belirli aktivitelerin içinde yer alması çok önemli. İnşallah bunları önümüzdeki dönemde daha da geliştirerek Diyarbakır’ımızda engellilerimizin kent yaşamıyla, sosyal yaşamla, ekonomik yaşamla iç içe bir hayat tarzını gerçekleştirmiş oluruz”

Ziyaret toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz