''Srebrenica Cehennemi Oratoryosu'' sahnelendi

1995 yılında Boşnaklara karşı gerçekleştirilen Srebrenitsa Soykırımı'nı anlatan "Srebrenica İnfeno-Srebrenitsa Cehennemi" oratoryosu, MEB Şura Salonu'nda halka açık olarak sahnelendi.

''Srebrenica Cehennemi Oratoryosu'' sahnelendi

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Şefi Erol Erdinç, Zenica Omladinski Korosu ve Şefi Milenko Karoviç eşliğinde icra edilen oratoryoyu Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegovic, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve eşi Nadide Şahin, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu, Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve eşinin yanı sıra Bosnalı sanatçılar, Bosna Hersek'ten Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Dernekleri temsilcileri ile diğer ilgililer izledi. Salon girişlerinde polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlemlenirken, girişlerde üst araması ve kimlik kontrolü de yapıldı.

Dünya prömiyeri Ankara'daki konserle yapılan "Srebrenica Inferno" oratoryosu, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Bosna Hersek dışında ilk defa Türkiye'de sahnelendi. Oratoryonun bestekarı, Dzelo Jusic, müzik alanında önde gelen ve herkesin takdir ettiği bir sanatçı. Eserin metin yazarı Dzemaludin Latic ise yaşayan en büyük Boşnak şairlerinden birisi. Solistler ise, Soprano, Kanıta Alic, Çocuk Solo da ise Dzambo Dzeneta. Minik Dzeneta'nın seslendirdiği ağıt, herkesin tüylerini diken diken ederken, uzun süre ayakta alkışlandı.

"ŞEHİTLERİMİZİN BİLE KEMİKLERİNİ SIZLATTILAR"

Daha sonra sahneye gelerek düşüncelerini ifade eden Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegovic, Srebrenitsa'da korkunç bir olayın yaşandığını hatırlattı. Soykırımın senelerce sürdüğünü vurgulayan İzzetbegovic, şöyle konuştu:

"Bu olay o kadar korkunç ki öyle bir günde olup biten bir şey değil. Bu kötülük senelerce birikmiş ve bir günde adeta fışkırmış haldeydi. Şehitlerimizi bile rahat bırakmayıp, onların kemiklerini sızlattılar. Aynı zamanda taze yaralarımızın üzerine adeta tuz basarak, acımızı daha da büyük hale getirdiler. İşte bu nefrete karşı dik durabilmemiz için en büyük desteğimiz sizin, dostlarımızın aşkıdır. O yüzden Türk halkına minnettarlığımı ifade ediyorum. Senfoni orkestrasına da teşekkür ediyorum çünkü onların kötülüğe karşı cevabı hem çiçek hem de namelerle oldu."

Konserin ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İzzetbegovic ve Bosnalı annelere çiçek buketi verdi. Daha sonra ise hatıra fotoğrafı çektirildi.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz