Su hayattır, israf etmeyelim

Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, su tüketiminin temel bir insan hakkı olduğunu ancak su israfının kabul edilemez olduğunu belirterek, yaz aylarında aşırı su tüketimi konusunda vatandaşların daha dikkatli olmalarını istedi.

Su hayattır, israf etmeyelim

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, vatandaşları su israfı konusunda uyardı. İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde arıtılan içme suyunun mineral yönden zengin, temiz ve kaliteli olduğuna dikkat çekilen açıklamada,“Yaz aylarında tüketimin artması oldukça normal,ancak su israfını kabul etmek mümkün değil. Bu kıymetli suyu israf etmeyelim” denildi.

SUYU İSRAF ETMEYİN

Açıklamada, su israfının önüne geçmek için şu önlemler sıralandı:

-Duş alırken bir dakikada ortalama 18 litre su tüketildiğinden duş süresini 2-3 dakikayla sınırlayalım.

-Diş fırçalama süremiz ortalama iki dakika hesaplandığında, bu süre boyunca açık bırakılan musluktan ortalama 10 litre suyu boşa akıtmış oluruz. Bu nedenle dişlerimizi fırçalarken musluğumuzu kapatalım.

-Balkonlarımızı yıkamak yerine silelim. Böylelikle litrelerce su tüketiminin önüne geçelim.

-Yaz aylarında büyük israfa neden olan hortumla halı yıkamaya son verelim. Bunun yerine halılarımızı silmeyi tercih edelim.

-Sebze ve meyvelerimizi musluğu açık tutmak suretiyle yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkayalım. Bu yıkama suyuyla bitki ve çiçeklerimizi sulayalım.

-Çamaşır ve bulaşık makinemizi tam doldurduktan sonra çalıştıralım.

-Arabamızı hortumla yıkamak yerine kova suyla yıkamaya özen gösterelim.

-Su kullanımı saatlerimize dikkat edelim. Yaz aylarında, kent merkezimize kesintisiz içme suyu arzı sağlayabilmemiz için bulaşık, çamaşır makinesinin çalıştırılması, yeşil alan sulaması gibi su kullanımlarını saat 22.00’dan sonraya bırakalım.

Kaynak: Diyarbakır Söz