Görüş Bildir

Sur’daki inşaat bitmek bilmedi

Sur ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan restorasyon ve yenileme çalışmaları kapsamında Melikahmet Caddesinde elektrik nakil hatları yeraltına alınırken, bölgeye turistik hava katması için kaldırım ve yollar yeniden yapılıyor. Çalışmalarda belirtilen sürenin uzaması ve yağışların neden olduğu çamur, esnafı ve bölge sakinlerini kara kara düşündürüyor.

Sur’daki inşaat bitmek bilmedi

Sur ilçesinin ticarette kalbi olarak değerlendirilen Melikahmet Caddesi'ndeki restorasyon ve yenileme çalışmaları, bıtmaz bilmezken, belirlenen tarihte işlerin bitirilmemesi bölgedeki esnafın tepkisini çekiyor. Söz Haber ekibi, esnaf ve vatandaşlardan caddedeki çalışmalar hakkında görüşlerini aldı.

 “SONUÇ İYİ OLACAK”

Cadde esnaflarından Adil Aydın, Melik Ahmet Caddesinin Diyarbakır’ın kalbi olduğunu belirterek, “Turistik açıdan büyük bir potansiyeli olan bir ilçemiz. Çevre ve şehircilik bakanlığının iş yerlerinin modernizasyonluğu adı altında kepenkler otomatik camlar şemsiyeler yapıyor şuan ki projede İstanbul büyükşehir belediyesi tarafından yapılarak Diyarbakır büyük şehir belediyesine hibe ediliyor. 1994 yılından günümüze kadar bir çivi çakılmamıştır, ama 2017 den itibaren bir restorasyon çalışması başlatılmıştır buda gerek modernizasyon, gerekse turist çekme açısından olumlu olacağını düşünüyorum. Çalışmanın uzun sürmesi şu aşamada bizi zorlasa da sonucun iyi olacağı kanaatindeyim” dedi.

“TİTİZLİKLE ÇALIŞILIYOR, GERİ DÖNÜŞÜ OLUMLU OLACAK”

Fırat Kertiç de, Melikahmet Caddesinde yıllardır esnaflık yaptığını ifade ederek, “Yerli ve yabancı turistler açısından iyi olacak diye değerlendiriyorum .dış cephe giydirmesine baktığımız zaman daha önce böyle bir şey yoktu 50 ,100 sene daha bekleseydik böyle bir adım atılmayacaktı .şu an yapılan çalışmalar hem ticari hem kültürel yönden iyi sonuçlar yaratacağına inanıyorum .çalışmalar uzun sürüyor ama buda titizlikle çalışıldığının belirtisidir. Uzun sürmesi neticesinin, bize geri dönüşü olumlu olacaktır bunun farkındayız” diye konuştu.

“YETKİLİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Çalışmalar nedeniyle devlet yetkililerine ve Uzay TV, Diyarbakır Söz Gazetesi ve Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Altındağ’a teşekkür eden Ali Haydar Canlı ise, “Yapılan çalışmadan dolayı belediyeye teşekkür etti.  Diyarbakır Şarkın Paris’idir. Çok önemli bir şehir. Devletimiz yapmış olduğu bu çalışmada vatandaştan tek kuruş almadan yapıyor. Esnaflarımızın bugün için biraz sıkıntıları olmuş olabilir ama geçmişe baktığımız da sürekli kepenkler kapatılıyordu ve bu bizi oldukça güç durumda bırakıyordu artık öyle bir problemimiz yok bu soruyu bize yönelttiğiniz için bize konuşma fırsatı verdiğiniz için Söz gazetesi muhabirlerine de ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“MUHİT İÇİN İYİ BİR ÇALIŞMA”

Mesut Yıldız, esnaflar olarak çalışmaların uzaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını kaydederek, “Genel anlamda muhit için iyi bir çalışma artı bu semtin değerini de artıracak insanların katılımı da artacak haliyle esnafta memnun olacak. Çalışmanın uzun sürmesi bizi mali açıdan oldukça kötü etkiledi inşallah sonu hayırlı olur” dedi.

“ARABA GELMEYİNCE MÜŞTERİDE GELMİYOR”

Muhammed Fakioğlu isimli esnafta, “Çalışmayı tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Ama çalışmalar uzadığı için bizi perişan etti. Araba gelmiyor, araba gelmeyince müşteride gelmiyor. Çalışma performansını yeterli bulmuyorum. Süreci tamamlamak için daha fazla çalışabilirler” diye konuştu.

“3 AY DEDİLER, 6 AY OLDU”

Belirtilen sürenin çok aştığını ifade eden Abdülkadir beyde, “Çok gecikmiş bir çalışma ve çok geç çalışılıyor bizi ticari olarak bitirdi bize 3 ay denildi ama 6 ayı aştı maddiyat olarak zor durumdayız biran önce tamamlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“SİFTAH BİLE YAPAMIYORUZ”

Mahmut Yalman ise çalışmalar nedeniyle müşterilerin caddeye artık uğramadığını ve bu nedenle siftah yapamadıklarından yakınarak, “Süreç çok uzatıldığı için esnaf bitik vaziyette. Toz toprak her yer. Ödemelerimiz var ama ödeme yapamıyoruz. İşlek dönemimize girdik fakat çalışmadan dolayı siftah bile yapamıyoruz, boş boş gelip oturup gidiyoruz. Yetkililerin biran önce hızlanması açısından duruma müdahale etmesi gerekiyor. Sonuçta esnafı da göz önünde bulundurup mağduriyetimizi biran önce çözmeliler” dedi.

“BİRAN ÖNCE BİTMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Mehmet Yakışıklı Çalışmalar çok yavaş işliyor. Bize 3 ayda bitecek dediler hala bitmemiş vaziyette. Perişan oldu,  Boş boş oturuyoruz. Bu durumun biran önce bitmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

“MAĞDURUZ”

Mağduriyetlerinin yetkililerce görülmesini isteyen Hacı Murat Aydın, “Süreyi oldukça uzattılar mağduruz bu mağduriyet biran önce çözülmeli” dedi.

“GÜNÜ KURTARMA ÇABASINDAYIZ”

Hacı İlan ise Kendi BAĞ-KUR’umuzu bile ödeyemez hale getirdiler bizi. Tüm esnaflar yolun bitmesine umutlarını bağlamış vaziyette. Ama kendi adıma bir umut göremiyorum. Eski yapımız belki güzel değildi ama işlerimiz iyiydi. Memnunduk işimizden, her şeyimiz güzeldi. Ama bugün yapılan hiçbir çalışmadan memnun değiliz. Günü kurtarma çabasındayız” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi