Görüş Bildir

Suriye sınırında S-400 hazırlığı

UZUN süredir ülke gündeminde olan ve önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek olan S-400 hava savunma sisteminin ilk bataryasının, Suriye sınırında konuşlandırılması kararlaştırıldı.

Suriye sınırında S-400 hazırlığı

Yetkililer tarafından yapılan detaylı saha analizleri ve araştırmaların ardından ilk bataryanın, 911 kilometrelik Suriye sınırının orta noktası olarak kabul edilebilecek olan 'Şah Fırat' operasyonu ile yeni yerine taşınan Süleyman Şah Türbesi'nin yakınlarındaki Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi yakınlarına konuşlandırılması bekleniyor. İkinci bataryanın ise Mersin veya Hatay'a konuşlandırılabileceği belirtildi.

2'si füzelerin fırlatıldığı rampalar, diğeri ise sistemin komutasını sağlayan 3 araçtan oluşan 600 kilometre menzile sahip S-400 sistemi, saatte 17 bin kilometre hıza ulaşabiliyor. Sistem, 400 kilometre menzilde güdümlü şekilde takibe aldığı düşman hedefini 200-250 kilometre mesafede imha edebiliyor. Aynı anda 300 hedefin takip edilebildiği sistem sayesinde 36 hedefe aynı anda ateş açılarak bertaraf edilebiliyor.

Türkiye hava savunma sistemine katkı sağlaması amacıyla Rusya'dan 'Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi' olarak da adlandırılan S-400 füze sisteminin alımı gerçekleştirildi. Yaklaşık bir aydır 100 kadar Türk askeri de Rusya'daki bir üste S-400'ün kullanımına ilişkin eğitim aldı. Askerler, Rusya'da eğitim alırken, Türkiye'de de Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı ekibi de sistemin Türkiye'de kurulacağı alanların belirlenmesine yönelik çalışma yürüttü. Yapılan çalışmalar sonunda risk önceliğine göre önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek olan 2 S-400 bataryasının Suriye sınırı, Akdeniz'de yaşanan hareketliliğe karşın bu bölgelere konuşlandırılması belirlendi.

İLK BATARYA, BİRECİK'E KURULACAK

Uçakla önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelmesi beklenen ilk S-400 bataryasının Suriye sınırında konuşlandırılması kararlaştırıldı. Yetkililer tarafından yapılan detaylı saha analizleri ve araştırmaların ardından bataryanın 911 kilometrelik Suriye sınırının orta noktası olarak da kabul edilen Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine konuşlandırılması kararlaştırıldı.

Rusya'dan gelecek olan ilk S-400 bataryası, 2015 yılı Şubat ayında yapılan 'Şah Fırat' operasyonu ile kabri nakledilen Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu Suriye'nin Eşme köyünün karşısında bulunan Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinin hakim bir noktasına yerleştirilecek.

Sistem her türlü saldırılara karşı, hem de Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik TSK'nın yapacağı olası bir harekatta aktif olarak görev yapacak. Sistem aynı zamanda İran ve Irak tarafından da gelebilecek saldırılara karşı da stratejik bir görev üstlenmiş olacak.

İKİNCİ BATARYA, HATAY VEYA MERSİN'E

Türkiye'ye gelecek olan ikinci S-400 bataryasının ise risk analizleri doğrultusunda Akdeniz'deki gelişmelere karşı bu bölgeye hakim olacak şekilde konuşlandırılacak.

Güvenlik ve strateji uzmanlarının yaptığı analizler sonunda ikinci bataryanın da Akdeniz'deki kaynak ve rezervlerde Türkiye'nin haklarının korunmasında da elini güçlü kılacak şekilde Mersin veya Hatay'a konuşlandırılmasının uygun olacağı görüşü iletildi.

S-400 bataryasının Hatay'a kurulmasının Akdeniz'in yanı sıra Suriye'nin İdlib, Hama ve Lazkiye bölgelerinden de gelecek tehditleri bertaraf etmesi noktasında çift taraflı kullanımının mümkün olduğunu, Mersin bölgesine yerleştirilmesinin de Akdeniz'in yanı sıra Kıbrıs'ı da kapsayacak şekilde etkin görev yapacağı kaydedildi. Akdeniz öncelikli olarak Türkiye'nin kullanmayı hedeflediği bataryanın nereye kurulacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

HAREKETLİ BATARYALAR, YER DEĞİŞTİRMESİ KOLAY

Öte yandan bataryaların kurulumunun ardından sabit kalmayacağı ve hareketli olduğu için istenildiği zaman riskli bölgelere transferinin mümkün olduğu da belirtildi. Askeri kaynaklar, 600 kilometrelik radara sahip olan S-400 bataryalarının istenildiği anda başka bir bölgeye kaydırılabilecek olmasını avantaj olarak değerlendirdi. Bu arada önümüzdeki günlerde gelecek olan S-400 bataryaları için bir grup Rus askerin de kurulum ve bakımı için bir süre Türkiye'de kalacağı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi