Susuzluk yüzünden göç ediyorlar

2 senedir haftada 1 saat suyun aktığı köyde, öğrenciler dere suyu içiyor. Kalan köylüler göç etmemek için su sorunlarını çözülmesini istiyor.

Susuzluk yüzünden göç ediyorlar

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesine bağlı Atalar köyünde 2 yıldır yaşanan su sorunu nedeniyle vatandaşlar göç ediyor. İki yıl önce bin 800 kişinin yaşadığı köyü yaklaşık 800 kişi terk etti. Köydeki okulda da su akmaması nedeniyle tuvalet ihtiyaçlarını karşılayamayan ve dere suyu içen öğrenciler, zaman zaman sağlık sorunları yaşıyor. Köylüler, göç etmemek için sorunlarını çözülmesini istiyor.

“Köylüler büyükşehirlere göç ediyor”

13 yıldır köyde muhtarlık yapan Feti Başkurt, 2 sene içerisinde köyün büyük çoğunluğunun göç ettiğini dile getirerek, “Su yok, altyapı yok, yolumuz asfalt değil. Zaten kışın 3 ay köy yolumuz kapalı. O yüzden burada kimse durmak istemiyor. Bundan 2 sene önce köyün nüfusu bin 800’dü. Şuanda bine düşmüş. Nüfus Müdürlüğünde her şey belli. Vatandaşlar, İstanbul, İzmir, Bursa gibi şehirlere göç ediyor” dedi.

Köy okulunda da iki yıldır su akmadığını anlatan Başkurt, “Zaten okulun hiçbir şeyi yok. Atatürk heykeli, tabelası da yok. Okul demeye bin şahit lazım. Çocuklar su ihtiyacını derelerden karşılıyor ve sürekli hastaneye kaldırılıyor. Okulda yaklaşık 400 öğrenci bulunuyor. Köyde de zaten haftada bir saat su geliyor” diye konuştu.

“Tuvaletleri kullanamıyoruz”

Öğrenciler, 2 senedir okulun suyunun akmadığını ve bu yüzden tuvalete bile gidemediklerini anlatarak, tuvaletin kapılarının kapatıldığını, su ihtiyaçlarını dereden karşıladıklarını söyledi.

Okulda çocukları okuyan Zülküf Yiğitalp, “Çocuklar susuz kalıyor, tuvaletlere giremiyorlar. Sağı solu kirletiyorlar. Tek dileğimiz bu işe el atılması. Susuzluktan dolayı millet perişan, hayvanlar susuz” ifadelerinde bulundu.

Sorunlar hal edilirse köyde kalmak istediklerini aktaran Ramazan Aytimur, “Bu sorunlar çözülmezse gitmemiz gerekiyor. Çünkü yaşanılmıyor. Altyapı yok, susuzluk var” dedi.

“Köyde internet var su yok”

Susuzluğa karşın köyde internet olmasının zıt bir durum olduğunu vurgulayan Osman Güçlü, şunları kaydetti:

“Köyün nüfusu bine düştü. Öğrencilerimiz çok zor şartlarda okuyor. Yollar zaten baya sıkıntılı. Bir yatırım yapılması köyün geleceği açısından daha iyi olur ümidini taşıyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz