Taksiciler dert küpü

Diyarbakır'daki ticari taksi şoförleri "bir dokun bin ah işit" misali, dört küpüler. Korsan taksicilerle mücadelenin sıklaştırılmasını isterken, her meslekte kötü kişiler var deyip, yol uzatanlara dikkat çekti.

Taksiciler dert küpü

Daha çok kent içinde ya da yakın çevresinde bir yerden bir yere gitmek için kiraladığımız taksilerin şoförleri Diyarbakır’da indi bindi fiyatlarının 5 yıldır aynı olduğunu savunarak, yetkililerden sorunlarına çözüm istedi.

Sarı renkli araçlarda günün büyük bölümünü direksiyon sallayarak geçiren şoförler ayrıca korsan taksilerin tespit edilmesi sivil ekiplerin çalışma yapması gerektiğini söylediler.

“EN CİDDİ SORUNUMUZ KORSAN TAKSİ”

Ticari Taksi Kooperatif Başkanı Mehmet Yalçın, yaptığı konuşmada taksicilerin en ciddi sorununun korsan taksicilik olduğunu ifade ederek, “Sivil plakalarla vatandaşı taşıma bizim için büyük bir sıkıntıdır. Artı 6 yıldır indi bindi hususunda rayiç alamadık, talepte bulunduk ama değişen bir şey olmadı. Müşteri korsan taksiyi plakasının TT oluşundan ve kapıların kızaklı oluşundan anlayabilirler. Çoğu zaman trafik şube ekipleri de bu korsan araçları tespit edemeyebiliyor çünkü korsan araçlara binenler genelde o aracın şoförünü tanıdığı için biniyor uygulama noktasında ekipler durdurduğunda hasta götürüyorum diyor ve ruhsata baktığında isim aynı bu durumda trafikten de men edilemiyor. Korsanın tespiti için sivil bir ekip kurulmalı” dedi.

Taksici esnaflardan Süleyman Gürkan da, Direksiyon başında karşılaştığımız sorunlardan biri her müşterinin aynı olmaması taksi metre sistemi ile çalıştığımız için fiyatı kabullenemeyip tepki gösterenler olabiliyor. Bizde müşterilerimizle mümkün mertebe güzel bir diyalog ile işimizi yapmaya çalışıyoruz. Taksicilikte UBER uygulaması diye bir sistem var, zaten Türkiye’de yasaklanan bir uygulamaydı, taksi şoförleri olarak bizim sıcak bakmadığımız bir uygulama. Bizim açımızdan cep uygulaması daha ideal olur. Cep uygulamasını da şöyle anlatabilirim müşteriyi alıp, gideceği yere bıraktıktan sonra boş dönüş yapıyoruz, ama cep uygulaması olduğu zaman cep olan noktada dururuz başka bir müşteriye hizmet veririz ve ekonomiye de katkımız olur bu sayede” diye konuştu.

“KOOPERATİFİMİZİN ACİLEN ODAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ İSTİYORUZ”

Gürkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yılla kıyas yaparsak yüzde 40 oranında bir kaybımız var kazandığımız ücreti de yakıt, lastik, aracın bakımı, zorunlu gelen kamera sistemi bu da yaklaşık olarak 3 bin 700 lira bir kamera ücreti ödemiş oluyoruz bir taksi şoförü için oldukça yüklü bir masraf oluyor. Kooperatifimizin acilen odaya dönüştürülüp söz sahibi olması gerekiyor. Aynı zamanda ceplerin münasip yerlerde kurulması ve bu ceplere bin 200 şoförün rahatlıkla kullanabilmesini istiyoruz Raylı sistemin de olması gerekiyor çünkü raylı sistem taksiciler için bir prestiji temsil ediyor.”

“HER MESLEKTE KÖTÜ NİYETLİ İNSANLAR VAR”

Taksici Aydın Elmacı ise, “Yirmi beş senedir dural şoförüyüm. İşimiz gereği zorluklarla karşılaşıyoruz her türlü insan aracımıza biniyor. Hizmet alanında önemli bir yere sahibiz netice itibari ile acil hizmet yapıyoruz bir nevi ama vatandaş bize sahip çıkmıyor kıymetimizde pek bilinmiyor açıkçası. Bizim içimizde yani şoför arkadaşlarımız arasında da kötü niyetli olanlar çıkabiliyor müşteri en çok bundan rahatsızlık duyuyor dolayısı ile bunları ayıklamak lazım. Önerimiz şu, biz cep uygulamasının yaygınlaşmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“MUZDARİP OLDUĞUMUZ KONULARDAN BİRİ SARHOŞ MÜŞTERİLER”

Taksicilerin vatandaşın her sorununa koştuğunu dile getiren Faysal Altın, “Ortalama on yıllık bir şoförlük tecrübem var. Muzdarip olduğumuz konulardan bir tanesi sarhoş müşteriler, bu sarhoş müşteriler içtikten sonra kendilerini kaybediyorlar bunun yanı sıra aile sıkıntılarını takside yaşayanlar bu tarz olaylar bizim için olumsuzluk teşkil ediyor. Şoförlükten bir kazancımız olmuyor günü kurtarma derdindeyiz. Ticarilerin reklam amaçlı tanıtılması gerek halkı taksiye yönlendirmek gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“TAKSİMETRE ŞİKAYET KONULARININ BAŞINDA”

Taksimetre yüzünden bazen müşteriyle sıkıntı yaşadıklarını kaydeden İbrahim Yüksel, “Diyarbakır’da şoför olmak zor bazı olaylarla mutlaka yüz yüze geliyoruz. Mesela çoğu zaman olayların ortasında kalıyoruz şöyle anlatayım müşteriyi alıyoruz gideceği yere varmak için hareket ediyoruz birde bakıyoruz ki adam kavgaya gidiyor bizde olayın ortasında kalıyoruz. Yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum müşterinin biri telefonunu sessize almış ve arabanın arka koltuğunda unutmuş, telefon başka bir müşteri tarafından bulundu ama mahkemelik olduk bunun gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Ne şekilde çalışacağımızı zaman zaman şaşırıyoruz müşterilerden kimisi kısa mesafeye taksimetre açtırtmıyor, uzun mesafeye gittiğimizde pazarlık yapıyor. Biz yinede her durumda taksimetreyi açıyoruz bu kez taksimetreye itiraz ediyor. Bir düzenleme gelmeli bizim açımızdan” diye konuştu.

“5 YILDIR İNDİ BİNDİ FİYATLARI HALA AYNI”

Taksimetre açılış fiyatlarının az olduğunu ve 5 yıldır zam yapılmadığını belirten Özkan Kaplan, “Kent merkezindeki korsan taksicilikten bir hayli sıkıntılıyız. Derneğimiz var ama maalesef o yönden de çok dertliyiz. Yetkililerin sorunlarımıza çözüm bulmasını istiyoruz.5 yıl oldu indi bindi fiyatları hala aynı ama mazot ve benzin fiyatları yüksek. Hayat çok pahallı iki çocuğum var ve yetemiyorum” şeklinde konuştu.

“DÜNYANIN EN UCUZ TAKSİSİ DİYARBAKIR’ DA”

Dünyanın en ucuz taksi ücretinin Diyarbakır’da olduğunu ileri süren Aydın Kaplan da, “1985 yılından bu yana taksiciyim Diyarbakır’da her türlü müşteriyle karşılaşıyoruz para kazanamıyoruz BAĞKUR parası ödüyoruz bunun yanı sıra can güvenliğimizde yok. İş yok kazancımız yok BAĞKUR ücreti olarak ta 600 lira ödüyoruz bu bizim için büyük bir para ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Dünyanın en ucuz taksisi Diyarbakır’ da müşteri buna rağmen pazarlık yapıyor bizimle” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler