Görüş Bildir

Tandır ekmeği sofraya geldi

Geçmişte genellikle kırsal yerleşim yerlerinde yapılan tandır ekmeği, şehirleşme ile unutulmaya yüz tuttu. Ancak bazı vatandaşlar bu geleneği sürdürmeye kararlı. Diyarbakırlılar da tandırda pişen ekmeğe büyük ilgi gösteriyor.

Tandır ekmeği sofraya geldi

Tandır ekmeği denilince akla gelen ilk şehirlerden biri Diyarbakır. Tarihten kalan bu gelenek gelişen teknoloji ve modern ekmek üretme tesislerine rağmen inatla sürdürülüyor. Tandır ekmeğinin en fazla tercih edilme nedeni ise eşsiz lezeti.

Diyarbakır’ın varoş semtlerinde kırmızı topraktan üretilen tandırlar, gelişen teknolojiye rağmen halen hatırı sayılır şekilde alıcı buluyor. Tandır ekmeğinin değişmez hamaretli elleri ise kadınlar. Kadınlar,odunla ateşi iyice kızdırıyorlar, ekmeğe elleriyle şekil veriyorlar.

VATANDAŞ VAZGEÇMİYOR

Tandırların boyutu nedeniyle kent merkezlerinde kurulamaması bir kültürün daha yok olmasına neden oluyor ancak her şeye rağmen tandır ekmeğinden vazgeçemeyenler var.

Diyarbakır'da da tandır ekmeğine ilgi bir hayli fazla. Vatandaşlar,”Biz tandır ekmeğini zaten eskiden beri kullanıyorduk. Kullandığımız için sürekli tercih ediyoruz. Ve güzel bir ekmektir.Kendi kadınlarımız yapıyor annelerimiz yapıyor. Onun için daha tercih ediyoruz bunları"” diyor.

FIRINLARDA ÜRETİM ARTIYOR

Bazı fırınlar ise işi ticarete çevirmiş durumda. Şehir merkezindeki bazı fırınlar, maaş verdikleri  usta kadınlar aracılığıyla tandır ekmeği üreterek satıyor. Fırınların içinde kurulan tandırlarda günün belli saatlerinde ekmek ateşten pişirilip sonra satış raflarına geliyor.

Kısacası ;Diyarbakır’ın en eski ekmek kültürü olan tandır ekmeği geleneği her şeye rağmen ayakta durmaya çalışıyor ve modernleşen hayata rağmen vatandaşın damak tercihleri arasındaki yerini koruyor.font-family

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi