Tarihi kilise'de dans rezaleti

Sahabeler ve peygamberler kenti Diyarbakır’da, bazı dans okulları kutsal mekanları ticari menfaatlerine alet etti.

Tarihi kilise'de dans rezaleti

İstanbul’da faaliyet gösteren bir dans okulu workshop etkinlikleri çerçevesinde 3-4 Şubat tarihlerinde Diyarbakır’da düzenleyeceği programın tanıtımı için kilise içerisinde dans ve müzik içerikli reklam filmi çekti. Ellerini kollarını sallayarak İçkale bölgesindeki içerisinde yer alan tarihi Saint George Kilisesi içerisine reklam filmi çeken bu duyarsız insanlara Diyarbakırlı vatandaşlar ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri tepki gösterdi.

TARİHİ KİLİSE'DE DANS REZALETİ

Telefonlar ulaştığımız dans okulu yetkilisi Hakan Durak, muhabirimizin sorularını yanıtladı. Kilisenin müze olduğu için orada bu reklam filmini çektiklerini savunan Durak, “Orası müze aslında, onun için biz burada reklamı yaptık. Oralarda sahabe mezarlarının olduğunu bilmiyordum. Bilmeden yaptık. Bu konuda tepki almadık. İlk defa sizden duyuyorum. Oraya girmek için müze müdürlüğünden izin aldık. Orası kiliseymiş ondan öncede eski bir pagan tapınağı olarak kullanıldığı söyleniyor. 3-4 Şubat tarihlerinde workshop etkinlikleri yapacağız. 2-3 haftada bir İstanbul’dan Diyarbakır’a geliyoruz. 20 kişilik grubumuzla dersler veriyoruz” diye konuştu.

REKLAM FİLİMİNE TEPKİ GELDİ

Reklam filmini izleyen Diyarbakırlı vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Diyarbakır ve Değerlerini Koruma Derneği Başkanı Recep İdikurt, yaptığı açıklamada, tarihi ve dini bir mekan içerisinde reklam için dans yapmanın ayıp olduğunu ve bunu kınadıklarını söyledi.

Diyarbakır’ın çok manevi bir şehir olduğuna değinen İdikurt, “Ya Diyarbakır’ı tanımıyorlar yada Diyarbakır’ın manevi değerlerini anlamamışlar. Bildiğimiz gibi Kur’anda adı geçen Elyasa ve Zülküf peygamberlerin mezarlarının bulunduğu miladi 639 yılında Hz. Ömer zamanında feth edildi. İlk valisinin ve ardından gelen 10 valinin sahabe olduğu bir ildir Diyarbakır. Aynı zamanda 33 medeniyetin iz bıraktığı kadim bir memleket. Bu arkadaşların Diyarbakır’ın manevi kültürünü tanıması gerekirdi ki Diyarbakır’da nasıl davranılması gerektiğini de bilmeleri lazım. Eskiden Diyarbakır’ın dört kapısı girişinde hamam varmış. Burada yıkandıktan gusül abdesti aldıktan sona kente girerlermiş. Niçin? Peygamberi gören sahabeler burada olduğu için bu toprakları abdestsiz dolaşmayalım diye” dedi.

Orada müzik ve dans eşliğinde reklam filmi çekilmesini kınadıklarını ifade eden İdikurt, şöyle konuştu:

BUNU KABUL ETMİYORUZ

“Diyarbakır’ın İçkale denilen bölgesinde ve Hz. Süleyman Camii ve şehit sahabelerin bulunduğu mekanda bakanlık burada bazı bölümleri müzeye dönüştürdü. Güzel oldu. Hem dini turizm açısından ve hem de kalkınması açısından çalışmalar oldu. Tabi insanların buraları gezerken şehit sahabe mezarlarının hemen yanında, tarihi ve dini bir mekan içerisinde orada dans yapmak, reklam amacıyla bazı çalışmalar yapmak elbette ayıp bir şeydir. Bizim insanların yaşadığı ülkenin değerlerini göz önünde bulundurarak, buralara hakaret etmeye hakları yoktur. Önce eğer bilmiyorlarsa, yetkililerden sormaları lazım. Önünden geçtikleri kabirde kimler var? Eğer bilmiyorsa ya çok cahildirler, yada art niyetlidirler. İnsanlarımıza şunu demek istiyoruz. Eğer bu mekanlarda bir şeyler yapmak istiyorlarsa, o bölgenin, o şehrin milli ve manevi değerlerini göz önünde bulundurarak, açılımlar yapması lazım. Orada erkek ve kadın dans ederek değil, milli ve manevi değerleri daha fazla tanıtarak, sahabelerin ruhunu yaşatarak, çalışmalar yapmamız lazım. Diyarbakır halkı bu tür konularda çok duyarlıdır. Birileri geçmişte bu mübarek kentte güzellik yarışmaları yapmaya tevessül etti. Birileri kendi insanımızı teşhirciliğe alet ederek, bölgede çalışmalar yaptı. Buna Diyarbakır halkı tepki gösterdi. Hangi dans okulu olursa olsun, manevi mekanlarda bu tür şeylerin alet edilmesi, milli ve manevi değerleri göz ardı ederek, bu tür sergilerin yapılması çok rencide edicidir. Bunu kınıyoruz ve Diyarbakır halkının da bunu kınamasını bekliyoruz.”

İdikurt, reklam filmini çeken kişilerin İçkale bölgesindeki yetkililerden izin alarak, bu eylemi gerçekleştirdiklerine buna inanmak istemediklerini belirterek, “ buna izin verenler yanlış yapmıştır dedi.

“İZİN VERENLERİ ALLAH’A HAVALE EDİYORUM”

Ayetullah Tekin isimli vatandaş ise, “Bu durumu şiddetle protesto ediyorum. Kilisedeki orası bir mabettir sonuçta. Mabetde dans edilmesi etik ve ahlaki değildir. Bunları yapanları kınıyorum. Buna izin veren ve göz yumanları da Allaha havale ediyorum” diye konuştu.

Öte yandan gelen tepkiler üzerine dans okulunun çektiği reklam filmi sosyal paylaşım sitesinden kaldırıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz