Tedavi edilen kaplumbağalar törenle denize bırakıldı

Mersin Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde tedavileri tamamlanan 3 caretta caretta kaplumbağası, törenle denize bırakıldı.

Tedavi edilen kaplumbağalar törenle denize bırakıldı
Biri bağırsak enfeksiyonu, ikisi travma nedeni ile rehabilitasyon merkezinde tedavi gören, nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altına alınan 3 deniz kaplumbağasının, 2 yıl süren tedavilerinin tamamlanması nedeniyle 100'üncü Yıl Tabiat Parkı'nda tören düzenledi. Orman ve Su İşeri Bakanlığı 7'nci Bölge Müdürü Etem Boz, Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca ile çok sayıda davetlinin katıldığı törende konuşan Serap Ergene, enfeksiyon, balıkçı veya sürat motoru nedeni ile bir anacın ölmesinin bin yavruyu kaybetmek anlamına geldiğini söyledi. Rehabilitasyon merkezinde yapılan tedaviyle bin yavrunun hayatını kurtarmaya çalıştıklarını kaydeden Ergene, şöyle konuştu:
"Özellikle bu gönderdiğimiz canlıları markalıyoruz. Bu markalarla onların takibini yapıyoruz. Herhangi bir yerde çıktığında ya da başlarına bir şey geldiğimizde bunları tespit etme şansımız var. Ne mutlu bize ki bu gün 3 anacı kurtarma şansına sahip olduk. İki erkek, bir dişi deniz kaplumbağası gönderiyoruz. Üreme mevsiminde yine kapımızda. Nisan ayı ortası itibari ile üreme dönemi başlıyor. Ve biz bu canlıları uzun tedavi süreci sonrasında kurtararak, hadi gidin ve bizi yeni yavrular getirin diyoruz. Bu açıdan baktığımda bu kaplumbağalar bize anaç olarak dönecek ve yavrular verecekler. Bu açıdan çok değerli."
Konuşmanın ardından sahile geçen protokol ve katılımcılar, tanklar içerisinde getirilen deniz kaplumbağaları, hatıra fotoğrafı çektirildikten sonra denizle buluşturdu. 2 yıl aradan sonra denizle buluşan carette caretta kaplumbağalar, özgürlüğe palet çırparak dakikalar içinde gözden kayboldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz