Görüş Bildir

Turizmde hedef büyüttü

Türkiye'nin vizyon projesi Ilısu Barajı'nın faaliyete girmesiyle sular altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yerini inşa çalışması sürüyor

Turizmde hedef büyüttü

Türkiye'nin vizyon projesi Ilısu Barajı'nın faaliyete girmesiyle sular altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yerini inşa çalışması devam ederken, yeni yerleşim yerinin turizmi geliştirmesi hedefleniyor.

Yapımı süren Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yeri ile ilgili çalışmalar sürüyor. Yeni yerleşim yeri, eski Hasankeyf'in yaklaşık 3 katı büyüklükte olacak.

Kurum ve evlerin çok geniş ve konforlu yapıldığı yeni yerleşim yerinde 4 yıllık fakültenin yanı sıra birçok sosyal tesis de bulunacak. Baraj gölü kenarında inşa edilen yeni yerleşim yerinin, doğa, su ve kültür turizminde geliştirilmesi hedefleniyor.

Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven,   Hasankeyf'in Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan tek ilçe olduğunu, barajla birlikte bölgenin ve bölge insanının kaderinin değişeceğini söyledi.

Ilısu Barajı'nın bölgenin yanı sıra Türkiye'nin de en önemli barajlarından olduğunu vurgulayan Baygüven, baraj gölü altında kalacak ilçenin yeni yerleşim yerinde çok boyutlu proje yürütüldüğünü belirtti.

Yeni yerleşim yerinde modern bir ilçe tesis edildiğini ve sona yaklaştıklarını dile getiren Baygüven, yaklaşık 8 ay sonra konutların yapımının tamamlanacağını bildirdi.

İş yerlerinin bitirildiğini, ilçede ticari faaliyette bulunan esnafın yeni yerleşim yerine taşınmalarının yakın zamanda sağlanacağını ifade eden Baygüven, şöyle konuştu:

"Devletimiz tarihe, kültüre ne kadar önem verdiğini de gösteriyor. Zeynel Bey Türbesi taşındı, diğer eserlerin taşınmasına etap etap devam ediliyor. Devlet, buraya her açıdan önem veriyor. İlçe tarihi ile ayrı bir öneme sahip. Tarihi eserlerini taşımamız ve kalenin güçlendirilmesi projesiyle beraber yeni yerleşim yeri hem su hem kültür turizminin merkezi haline gelecek. Bölge, Batman, Türkiye ve dünya açısından çok önemli bir noktaya gelecek."

-"Ilısu Barajı bölgemizin can damarıdır"

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz de 2007 yılında yapımına başlanan Ilısu Barajı'nın bölgenin kaderini değiştirdiğini vurguladı.

Ilısu Barajı'nın yapımına başlanmasıyla insanlarda ekonomik düzeyinde iyileşmelerin yaşandığını belirten Akdeniz, "Ilısu Barajı bölgemizin can damarıdır. Suyun olduğu yerde hayat var." dedi.

Ilısu Barajı'nın milyarlarca dolarlık bir yatırım olduğunu kaydeden Akdeniz, şunları kaydetti:

"Su tutulduğu ve elektrik üretildiği zaman sulamaya geçilecek. Her şey projeli, programlı bir şekilde yürütülüyor. Ilısu Barajı ilçeye ayrı bir hayat verecek. Yeni Hasankeyf örnek bir şehir olacak. İnsanlar aş, iş sahibi olacak. Tekne turları olacak. Teleferiklerle suyun üzerinde seyahat edilecek. Bunların hepsi bu baraja bağlı."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi