Görüş Bildir

Turizme kazandırılıyor!

Ergani ilçesinde, milattan önce ve sonrasında kaya mezarları olarak kullanılan Hilar Mağaraları'nın turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Turizme kazandırılıyor!

Dicle Kaymakamı Çağlayan Kaya ve Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya ile birlikte Hilar Mağaraları'nı gezen Ergani Kaymakamı Erdinç Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, Hilar'ın önemli bir kültürel ve turistik değer, medeniyet merkezi olduğunu söyledi.

HİLAR MAĞARALARI

Hilar Mağaraları ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Yılmaz, ''Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda yüzde 20'si gün yüzüne çıkarılmış. Öncelikle burayı koruma altına almak için Hilar'ı kullanma hakkını kaymakamlığımıza alırsak daha etkin, daha verimli olacağını düşünüyoruz. Şu anda öyle bir çalışma yapıyoruz'' dedi.

KAZI ÇALIŞMALARI

Diyarbakır Müze Müdürü Soyukaya da, Hilar Mağaraları'nın daha önce köylüler tarafından ahır olarak kullanıldığına dikkati çekerek, ''2006 yılında hem Çayönü hem de Hilar'ın yeniden turizme açılması için müze olarak çalışma başlattık. İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi'nce mali destek aktarılması için projemizi sunduk. Ayırdıkları ödeneklerle 2006 ve 2010 yılları arasında kazı çalışması yaptık'' diye konuştu.

Kazı çalışmalarından önce 3 kaya mezarı açıkta iken, bu sayıyı 22'e çıkardıklarını anlatan Soyukaya, şunları söyledi:

ORTAYA ÇIKAN TARİH

''Ortaya çıkardığımız bu mezarların düzenlemesini yaptık. Mağaraların içi yosun kaplı idi. Tüm bunların koruma, temizliği ve yollarını yaparak, mağaraya ulaşımı sağladık. Doğal halini bozmadan arkeolojik alana uygun olarak bir düzenleme yaptık. Müze müdürlüğü olarak yine Ergani Kaymakamlığı ve Ergani Belediyesi'nden yapılan yardımlarla ve Çayönü kazı başkanının da katılımıyla aynı şekilde kazı alanlarını düzenledik. Çevre düzenlemesini ve yürüme yollarını doğasına uygun olarak düzenledik. Ödenek sıkıntısından dolayı bazı çalışmalarımız eksik kaldı. Yeniden bir çalışma yapıyoruz. Kaymakamla da konuştuk yerelin burayı devralması en doğru uygulama olur.''

Soyukaya, Hilar Mağaraları'nın bugünkü haliyle Roma döneminde, milattan önce 1. yüzyıldan milattan sonra 1. yüzyıla kadar yaklaşık 200 yıl boyunca kaya mezarı olarak kullanıldığını da belirterek, kazı için planladıkları işlerin bittiğini bundan sonra bilim adamlarını buraya çekmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi