Görüş Bildir

Türkiye'nin en büyük kilise çanı, Nusaybin'de

MARDİN'in Nusaybin ilçesindeki Bagok Dağı'nın yamaçlarında bulunan ve Süryani Cemaati için 'İkinci Kudüs' konumunda olan Mor Evgin Manastırı'na yerleştirilen 1 ton 298 kilo ağırlığındaki çanın, Türkiye'deki en büyük kilise çanı olduğu belirtildi.

Türkiye'nin en büyük kilise çanı, Nusaybin'de

900 metre rakımlı, M.S. 363 yılında inşa edilen ve 4 yıl önce yeniden ibadete açılan 1700 yıllık Mor Evgin Süryani Manastırı'na Almanya'dan gönderilen 1 ton 298 kilo ağırlığındaki çan yerleştirildi. Manastıra yerleştirilen çanın, ağırlığı ve büyüklüğü bakımından Filistin, Ürdün, Suriye, Irak ile Türkiye'de bulunan Süryani Cemaati'ne bağlı kilise ve manastırlardaki çanların en büyüğü olma özelliğini taşıdığı belirtildi. Bin 700 yıl önce 340’tan fazla rahibin görev yaptığı, rahiplerin ve azizlerin yetiştiği Süryani Cemaati'nin en önemli manastırı olan Mor Evgin, Süryani Cemaati için 'İkinci Kudüs' olarak kabul ediliyor.

KİLİSE ÇANI

Mor Evgin Manastırı'nda görevli Başrahip Raban Yuyakim Unfal, 1959 yılında, Almanya'da bronzdan yapılan ve 2017 yılının Mart ayında kiliseye bağışlanan çanla birlikte ülkenin huzur ve güvenliği için dua etmeye devam edeceklerini belirterek, "Cemaatimiz, Kudüs'e gitmeden önce buradan bereket alıp, yollarına devam ediyorlardı. Tabi burası, daha önceden yolu olmayan ve hiçbir görevlinin olmadığı bir yerdi. Bu manastırda, binlerce rahip yetişmiştir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi