Uluslararası Süryani Sempozyumu Mardin'de başlıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından Süryaniler ve diğer kültürlerle etkileşimlerini konu alan 1. Uluslararası Süryani Sempozyumu cuma günü Mardin’de gerçekleştirilecek.

Uluslararası Süryani Sempozyumu Mardin'de başlıyor

Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından üç gün sürecek Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası sempozyumu, Erdoba Elegance Otelinin konferans salonlarında eş zamanlı oturumlar şeklinde yapılacak.

20-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek sempozyuma, farklı ülkelerden Süryani araştırmaları alanında çalışan birçok bilim insanı katkıda bulunacak.

Mezopotamya coğrafyasının bütün bileşenlerini yeni bir anlayışla değerlendirmeyi, görünür kılmayı ve yeniden canlandırmayı hedef edindiklerini belirten Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, şu ana kadar Türkiye’de bu alanda yapılmış en geniş kapsamlı ve katılımlı sempozyuma üniversite olarak ev sahipliği yapmanın memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

SÜRYANI SEMPOZYUMU

“Süryaniler; bilgi, düşünce ve sanatın medeniyetler arası yayılımına neden olmuş Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasına büyük katkılar sunmuş bir halktır.” şeklinde konuşan Omay, Süryani araştırmalarını başlatan ilk üniversite olduklarını söyledi.

Omay sözlerine şöyle devam etti. ”Dillerin ve dinlerin şehri Mardin’de, tarihinden kökünü alıp modern geleceğe yansıyan bir sosyal bilimler üniversitesi olarak, şehrin kültürel zenginliğinin bilinciyle hareket ediyoruz. Sadece bölgemiz değil dünya kültürü açısından da büyük öneme sahip olan Süryanilerin diğer kültürlerle ilişkileri bağlamında bu sempozyumda incelenmesi, bu kültürle etkileşim içinde şekillenen diğer kültür ve inançların da farklı bir bakış açısıyla ele alınmasına katkı sunacaktır."

Sempozyuma Türkiye, Amerika, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Belçika, Hollanda, Norveç, Rusya,Gürcistan, İran, Lübnan, Hindistan, Çin ve Japonya gibi ülkelerden 80'e yakın bilim insanı katılacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz