Ümmetin halinden âlimler sorumludur

İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, "Ümmete karşı öncelikle âlimler sorumludur. Âlimler herkesten önce bu halka karşı sorumludurlar." dedi.

Ümmetin halinden âlimler sorumludur

Türkiye, İran, Irak ve Suriye'deki âlimlerin katılımıyla Diyarbakır'da ''4'üncü Âlimler Buluşması gerçekleştirildi.

Birliğin Elazığ yolu 15. kilometredeki genel merkezinde düzenlenen buluşmaya Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gelen çok sayıda medrese aliminin yanı sıra İran, Irak ve Suriye'den gelen konuk alimlerin katılımıyla gerçekleşti. Buluşmaya ayrıca çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile kendiside eski bir müderris olan araştırmacı yazar Mehmet Ali Altındağ’da katıldı.

Açış konuşmasını İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan yaptı. Kılıçarslan, toplantının ümmetin vahdetine vesile olmasını temenni etti.

"Bugün bizler Allah'ın dinine yardım etmezsek Allah'ın yardımı tecelli etmez." diyen Kılıçarslan, "Malımızla, canımızla cihad etmezsek, dilimizle de karşı çıkmayıp sükut edersek dünyada zelil olduğumuz gibi ahirette de zelil oluruz. Bugün küfür ehli bizi memleketimizden sürüyor. Onlar bizim topraklarımızda menfaat mücadelesi veriyorlar. Bizler de zengin topraklarımızda, petrol ve gaza rağmen kendi topraklarımızda aç kalmışız. Bizim vazifemiz Allah'a ibadettir. Ki Allah'u Teala bizi bunun için göndermiştir. Bizler bu Kur'an'la Allah'ın huzuruna gideceğiz." İfadelerini kullandı.

"Tüm sorunların çözümü Kur'an ve sünnettedir"

İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Abdulkuddüs Yalçın da "Tüm sorunların çözümü Kur'an ve sünnettedir. Bunların çözümü yazılı değildir. Bunun için bir çaba gerekir. Başta âlimlerin sonrasında da çağın iyi bilinmesi lazımdır. Ciddi bir fikri çaba gerekir. Bugünün sorunlarına İslami çözüm bulunması için çağın insanının nasıl düşündüğünün iyi bilinmesi lazımdır. Başta gençler olmak üzere insanların sorunları eksiksiz bilinmelidir." dedi.

"Sorunlara çözüm arayanları Kur'an ve sünnete yöneltelim"

Yalçın, "İslam âlemlerinin meseleyi iyi bilip çözüm bulması gerekir. Âlimler din hususunda ne kadar bilgili olursa olsun içinde bulunduğu çağın sorunlarını da bilmeli ki o sorunları halledebilsin. Maalesef medreselerimizin sorunlarından biri de burada ders veren âlimlerin asrın insanlarının ve gençlerin fikrinden uzak olmalarıdır. Diğer taraftan da okullardan mezun olanların asrı iyi bilmelerine rağmen din konusunda eksik kalıyorlar. Hal böyle iken İslami çözüm bulamıyorlar. Bu toplantılardan beklentimiz odur ki bu sorunları bilelim. Sorunlara çözüm arayanları Kur'an ve sünnete yöneltelim."

HÜDA PAR Genel Başkanı bir mesaj yolladı

Programa HÜDA PAR Genel Başkanı Avukat İshak Sağlam da bir mesaj gönderdi. HÜDA PAR Erbil Temsilcisi Abdussamed Yalçın tarafından okunan Sağlam mesajında "Ahlaki ve manevi değerlerimizin korunması adına âlimlerimizin ve siyaset erbabı insanlarımızın el birliğiyle çalışmaları gerekir. Küffarın tankıyla/topuyla yıkamadığı hisarlarımıza, geçemediği sınırlarımıza fitne/fesad, ırkçılık ve ahlaksızlık silahıyla hücum ettiklerini görüyoruz. Âlimlerimiz, aydınlarımız, akademisyenlerimiz, siyasetçilerimiz hulasa her bir bireyimiz,  bunun farkında olarak hareket etmeli, buna göre kuşanmalıdır." dedi.

Birinci oturum yapıldı

4’üncü Âlimler Buluşması’nın birinci oturumu Molla Mahmut Kılınç’ın moderatörlüğünde üç konuşmacının yapacağı sunumla başladı.

Irak Kürdistan’ından İmam ve Hatip Molla İmad Guwani, “Âlimlerin Siyasi ve İçtimai Konulardaki İlkesel Duruşu ve Rehberliği” konulu konuşmasını yaptı.

Siyonist işgalcilerin islam topraklarını işgal ettiği günümüzde âlimlerin ciddi bir çalışma yapması gerektiğini vurgulayan Guwani, "Müslüman âlimlerin siyasi, toplumsal olarak ciddi rolü vardır. Alimler dini ve siyasi alanda belaları bertaraf edecek dinamiklerdir. Âlimlerimiz problemler karşısında kendi kültürlerine dönüp ders almaları gerekir. Bu noktada âlimlerin ilim almadan önce siyasi kültürümüzü bilip ona göre konumlanmaları gerekir." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz