Umutları durakta bitti!

Ülkelerindeki yoksulluk ve iç çatışmadan dolayı "umut yolçuluğuna" çıkan Afganlıların durağı Diyarbakır olurken, vatandaşların yardımıyla kaldırımlarda yaşarken, olası tehlikelere karşı "yer tahsisi" yapılması istendi.

Umutları durakta bitti!

Diyarbakır bir süredir Afgan mülteciler ile gündemde. Savaş ve yoksulluktan kaçan yüz binlerce Afgan, İran üzerinden Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra sırasıyla Van ve Diyarbakır’a geliyorlar. Buradan başta İstanbul olmak üzere metropol kentlere dağılan Afgan mülteciler, Diyarbakır’ı durak olarak kullanıyor.

KIZILAY VE HAYIRSEVER VATANDAŞLAR YARDIM EDİYOR

Van’dan Diyarbakır’a otobüslerle gelen mültecileri otogar yakınlarına bırakan insan tacirleri, daha sonra ortadan kayboluyorlar. Burada kendi başlarına hayatta kalma mücadelesi veren Afgan mültecilere başta Kızılay olmak üzere diğer yardım kuruluşları ve hayırsever vatandaşlar yardım etmeye çalışıyor.

Burada yaklaşık bir hafta kaldıktan sonra işlemlerinin ardından Göç İdaresi yetkililerince İstanbul’a gönderilmeyi bekleyen mülteciler, sağlıksız şartlarda yaşam sürüyorlar. Kızılay yetkililerinin yemek ihtiyacını karşıladığı mülteciler, otogar karşısındaki Faqiye Teyran Camisi ve çevresinde ihtiyaçlarını gideriyor.

BARINMAK İÇİN YER İSTİYORLAR

Diyarbakır Söz Gazetesi muhabirine kimliğini yayınlamaması şartıyla konuşan bir Afganlı, 45 gündür yolda olduklarını belirterek bazı arkadaşlarının yolda öldüğünü söyledi. Buradan İstanbul’a gideceklerini ve orada çalışacaklarını belirten Afganlı genç, Diyarbakır’da bekledikleri süre içerisinde barınmak için yer temin edilmesini istedi.

Vatandalar ise Afganlıların bu durumuna yetkililerin bir çare bulmasını istedi. Günlerce otogar yakınındaki Faqiye Teyran Camisi ve çevresinde bekleyişlerini sürdüren Afganlar’a devletin sahip çıkması gerektiğini belirtiler.

Faqiye Teyran Cami Yaptırma Derneği Başkanı Mahfuz Ulucan, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 1 yıldır Afganlıların burayı mesken tuttuğuna değinen Ulucan, insan tacirlerinin Afganları buraya bıraktıktan sonra ortadan kaybolduğunu ifade etti.

“BURAYI ÜS OLARAK KULLANIYORLAR”

Mültecilerin burayı bir üs gibi kullandıklarını savunan Ulucan, “Afganistan’dan buraya sürekli göçmen akını var. Van’dan gelen Afgan mültecilerin Diyarbakır’daki durak yeri burası. Otogar karşısındaki camiye gelip buralarda barınmaya çalışıyorlar. Cami inşaat olduğundan dolayı bazen uyarıyoruz onları. Yukarıdan malzeme düşebilir. Geçen ramazan ayından bu yana buraları mesken tuttular. Bir grup geliyor, bir grup gidiyor. Geçen hafta burada olan grup, gitti yerine yenileri geldi. 200-300 kişilik gruplar halinde hareket ediyorlar. Burayı üs olarak kullanıyorlar. Bunları buraya bir şebeke getiriyor. Haftada bir gün akşam saatlerinde bir dolmuş bunları alıp götürüyor. Burası inşaat alanı elektrik çalışmaları var. Burada bir kaza olmasından korkuyoruz” dedi.

Kızılay gönüllüsü ve 3. Sanayi Sitesi esnaflarından Sedat Tekin ise, Afgan mültecilerin zor durumda olduklarını kaydederek, ramazan ayında Müslümanlardan yardımda bulunmalarını istedi.

“SUÇA BULAŞMAMALARI İÇİN BURADA ÖNLEMLERDE ALIYORUZ”

Kızılay’ın mültecilere her gün 3 öğün yemek verdiğini dile getiren Tekin, şöyle konuştu: “Afgan kardeşlerimize yardım maksatlı buradayız. Afganistan’dan savaştan kaçıp İran’dan üzerinden Van iline geçtikten sonra Diyarbakır’a geliyorlar, buradan da başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her tarafına dağılıyorlar. İşimizi gücümüzü bırakmışız, onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Günlük 3 öğün yemeklerini veriyoruz. Ayrıca giyim ve ilaç yardımında bulunuyoruz. Onları suça bulaşmamaları için burada önlemlerde alıyoruz. Bu insanların yardıma ihtiyacı var. Gerçekten çok zor durumdalar. 45 gündür yoldalar, çok perişanlar. Yolda gelirken bazıları ölüyor, yaralanıyor. Hastalıklı olanları var. Bir Müslüman olarak bunlara yardım etmeye çalışıyoruz. Tüm Müslümanları buradaki Afganlara yardım etmek için çağrıda bulunuyoruz. Önümüz ramazan, bunlar daha çok mağdur olacak. Bunların özellikle gıdaya ve giyim ihtiyaçları var. Bizler Kızılay gönüllüleri olarak kısıtlı imkanlarımızla yetişmeye çalışıyoruz. "

Kaynak: Diyarbakır Söz