Görüş Bildir

UNESCO korumasındaki Hevsel'in yalı çapkını

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Diyarbakır'ın Dicle Vadisi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nde üreyen ve yılın 4 mevsimi bu bölgede yaşayan nadir kuş türlerinden yalı çapkını (Alcedo atthis), mavi ve turuncu renkleriyle Dicle'nin en güzel kuşlarından biri olarak dikkat çekiyor.

UNESCO korumasındaki Hevsel'in yalı çapkını

Diyarbakır'da Dicle Nehri kıyısında ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Dicle Vadisi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nde 200'ün üzerinde Kuş türü bulunuyor.

YALI ÇAPKINI

Bu kuş türlerinin içinde yalı çapkını güzelliğiyle en dikkat çekenlerden biri. Dicle Nehri kıyısındaki yarlarda oyduğu tünellerde üreyen yalı çapkınları, yuvalarını da beyaz dışkılarıyla işaretliyor. Nehrin üstünde kanat çırparak asılı duran ve bu şekilde sudaki balıkları gözlemleyen yalı çapkınları, daha sonra jet hızıyla suya dalarak avını alıp suyun yaklaşık yarım metre yükseğinde uçarak uygun gördüğü bir dala konuyor ve avını bu şekilde tüketiyor. Yalı çapkını kuşunun avını yakalamadaki hızı görenleri hayrete düşürüyor. Yalıçapkını 1.3 saniye içinde 'jet hızında' suya dalarak avını kapıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi