Görüş Bildir

UNESCO’nun onayı var mı?’

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’ne zarar verdiği belirtilen Millet Bahçesi projesine UNESCO'nun onayının olup olmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

UNESCO’nun onayı var mı?’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Millet Bahçesi projesinin Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’ne verdiği zararlara ilişkin Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Paylan, Diyarbakır’daki tarihi Surların ve Hevsel Bahçeleri’nin 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmesinden bu yana geçen 4 yılda, koruma adına doğru politikaların oluşturulmadığı ve bu değerleri koruyacak adımların atılmadığına dikkat çekti.

‘UNESCO’YA RAPOR SUNULMUŞ MU?’

Paylan, konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

“* Diyarbakır’daki Millet Bahçesi inşa çalışmalarının koruma altındaki Diyarbakır Surları’na ve Hevsel Bahçeleri’ne telafisi mümkün olmayan zararlar verdiği ve Surların duvarlarında bir takım çökmeler meydana geldiği yönündeki iddialar doğru mudur?

* Millet Bahçesi projesi için UNESCO’ya Kültürel Miras Etki Değerlendirme (KMED) raporu sunulmuş mudur? Bu proje UNESCO onayıyla mı yapılmaktadır?

* Surdan düşmesi olası taşların proje uygulama alanında gömülü olduğuna dair iddialar mevcuttur. Proje uygulama alanında herhangi bir arkeolojik kazı yapılmış mıdır?

*Millet Bahçesi yapım çalışmalarının Diyarbakır Surları’na vereceği olası zararlar hesaplanmış mıdır? Bu konuda ilgili sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının görüşüne başvurularak risk analizleri yapılmış mıdır?

* Bu projedeki bazı imalatların Sur silueti ve Hevsel Bahçeleri doğal yapısı ile uyumsuz olduğuna dair meslek örgütlerinin beyanları mevcuttur. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü bu projeyi onaylamış mıdır?"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi