'Utanç davası'nda mahkum olan 3 sanığa tazminat ödenecek!

Kamuoyunda, 'Utanç davası' olarak bilinen olay, 2002 yılında Mardin'de meydana geldi.

'Utanç davası'nda mahkum olan 3 sanığa tazminat ödenecek!

O tarihlerde 13 yaşında olan N.Ç., iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlanırken aralarında Kaymakamlık yazı işleri müdürü ve bir yüzbaşının da bulunduğu 24 şüpheli ile N.Ç.'yi pazarlayan 2 kadın hakkında dava açıldı. Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 28 Eylül 2010 tarihinde verdiği karar Yargıtay tarafından bozulurken, yeniden görülen davada 16 Ocak 2013 tarihinde sanıklara verilen 5- 9 yıl arasında değişen hapis cezaları Yargıtay 14'ncü Ceza Dairesi'nin 15 Ocak 2014 tarihi kararıyla hüküm düzeltilerek onandı.

N.Ç davasında ceza alan ve cezaları Yargıtay tarafından onanan E.A., Ş.D., ve Ş.O., 7 Mart 2014 tarihinde bireysel başvuru kapsamında 'Makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiği' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek mahkeme tarafından bugün açıklanan kararda, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20 Ocak 2003 tarihli iddianamesiyle başvurucular hakkında 15 yaşını bitirmeyen şahsın ırzına geçme suçunda kamu davası açıldığı ifade edilirken, "Başvurucular 20 Ocak 2003 tarihinde tutuklanmışlardır. Mardin 1'incni Ağır Ceza Mahkemesi'nin 28 Eylül 2010 tarihli kararıyla başvurucuların hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verilmiştir. Temyiz üzerine karar bozulmuş, bozmaya uyularak yürütülen yargılamada mahkemece başvurucuların mahkumiyetine karar verilmiş. Yargıtay 14'ncü Ceza Dairesi'nin 15 Ocak 2014 tarihi kararıyla hüküm düzeltilerek onanmıştır" denildi.

Anayama Mahkemesi verdiği kararda, makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiğinde karar vererek, başvuruculara ayrı ayrı 9 bin lira manevi tazminat ödenmesine ve kararın bir örneğinin Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesine ve Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Kamuoyunda, 'Utanç davası' olarak bilinen olay, 2002 yılında meydana geldi. O tarihlerde 13 yaşında olan N.Ç, iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlandı. Aralarında Kaymakamlık yazı işleri müdürü ve bir yüzbaşının da bulunduğu 24 kişi N.Ç ile ilişkiye girdi. Olayın duyulması üzerine N.Ç ile ilişkiye girenler ve küçük kızı pazarlayan iki kadın hakkında dava açıldı. Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 10 yıl süren yargılama sonunda 24 sanığa alt sınırdan 5 yıl ceza verdi ve iyi hal indirimiyle 4 yıl 2 ay-4 yıl 10 aya indirdi. N.Ç.'yi erkeklere pazarlamak suçundan  yargılanan 2 kadına ise 9'ar yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını kısmı bozarak, yeniden görülmesi için dosyaya Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Yargıtayın bozma kararından sonra Mahkeme, 16 Ocak 2013'te sanıklara 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları vermiş, Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi 15 Ocak 2014 tarihi kararıyla hüküm düzeltilerek cezaları onamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz