Görüş Bildir

"Van Balığı Şenliği"nde ekmek arası inci kefali keyfi

Van'daki Edremit Belediyesince, kentin ve Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin tanıtımı amacıyla ilk kez yapılan şenlikte, davetlilere 3 bin balıktan hazırlanan 500 kilogramlık ekmek arası inci kefali ile ayran aşı dağıtıldı.

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Van'ın Edremit ilçesinde, kentin ve Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin tanıtımı amacıyla ilk kez düzenlenen "Van Balığı Şenliği"nde, davetlilere 3 bin balıktan hazırlanan 500 kilogramlık ekmek arası inci kefali ile ayran aşı dağıtıldı.

Edremit Belediyesince, ilçenin Fırat Mahallesi'ndeki Vali Tahir Paşa İlkokulu bahçesinde gerçekleştirilen şenlikte, bir haftalık çalışma ile hazırlanan, Van Gölü'nde yaşayan tek balık olan 500 kilogram inci kefali ile ayran aşı dağıtıldı.

Yöresel tabirle "Ayran aşı balık başı" sloganıyla düzenlenen etkinlikte, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli ile kurum müdürleri, davetlilere ekmek arası inci kefali ikram etti.

İkram edilen inci kefalini yiyip ayran aşı içen vatandaşlar halay çekip doyasıya eğlendi.

Atıf Çiçekli, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk kez düzenlenen etkinliği geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini ifade ederek amaçlarının hem Van balığı olarak bilinen inci kefalini hem Van'ı hem de Van Gölü'nü tanıtmak olduğunu dile getirdi.

Halkın gölden yeteri kadar yararlanmadığına inandıkları için birtakım proje ve projeksiyonlar çerçevesinde çeşitli adımlar attıklarının altını çizen Çiçekli, bu çerçevede ilk adım olarak Edremit sahillerini işgallerden temizleyerek sahil bandı projesinin yüzde 86'lık kısmını tamamladıkları belirtti.

Çiçekli, yine bu kapsamda piknik ve mesire alanlarının da bitmek üzere olduğunu anlatarak çalışmalarla Edremit'te halk plajı yapıldığını, ikinci ve üçüncü plajın da yapılacağını vurguladı.

Yörede "Van Denizi" olarak bilinen Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefalinin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına gayret ettiklerini aktaran Çiçekli, sözlerini şöyle devam etti:

"Etkinliğimize katılım bizleri memnun etti. Balığın yakalanmasından, temizlenmesine, hazırlanmasına, pişirilmesine kadar personelimiz bir haftadır emek veriyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu tarz etkinliklerimiz artarak devam edecek. Artık Van'ın, Edremit'in geçmişte olduğu gibi biri evladını sokağa gönderdiğinde 'Aman evladım dışarı çıkma, dikkatli ol, sıkıntı yaşama' gibi negatif algılarla anılan yer değil, tarihiyle, turizmiyle, potansiyelleriyle, deniziyle, güzellikleriyle anılan bir yer haline gelmesini istiyoruz."

- "Ayran aşı balık başı etkinliğimizi sürdüreceğiz"

Çiçekli, etkinliğin sürdürüleceğini dile getirerek, "Bugün yaklaşık 500 kilogramlık 3 bine yakın balığı temizleyerek vatandaşlarımıza ayran aşıyla ikram ettik. İnşallah bundan sonra her iki, üç hafta arayla bir mahallemizde "Ayran aşı balık başı" etkinliğimizi sürdüreceğiz. Buradan sonraki adresimiz ise inşallah bir ton balık ile Emin Paşa Mahallemiz." dedi.

Etkinliğe katılan ilçe sakinlerinden Ahmet Ortakçı, etkinliğin çok güzel ve eğlenceli geçtiğini söyledi. Arkadaşlarıyla halaylar çektiğini ve ekmek arası inci kefali yeme keyfi yaşadıklarını ifade eden Ortakçı, bu tip etkinliklerin devamını diledi.

Selime Narin ise etkinliğin düzenlenmesine vesilen olan Çiçekli ve ekibine teşekkür ederek "Bu etkinlik ile hem Van kültürü hem de balığı tanıtılmış oldu. Ayrıca yine bu sayede de halkımız bir araya geldi. Devamını bekliyoruz." diye konuştu.

Atıf Çiçekli'nin etkinlik sonunda Kürtçe müzik eşliğinde vatandaşlarla halay çektiği şenliğe, eşi Aylin Yeldan Çiçekli'nin yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Görentaş, Edremit Milli Eğitim Müdürü İhsan Keskin, Edremit Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Yavuz Pazarbaşı, kurum müdürleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi