Van kedilerine soy kütüğü

Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kedi evinde koruma altında bulunan Van Kedileri'nin soy kütüğü oluşturulacak. Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Abdullah Kaya, doğumdan itibaren tüm bilgilerinin kayıt altına alınacağını söyledi. Prof.Dr. Kaya, kedilerin saf ırkının elde edilmesi ve neslinin korunması için bu bilgilerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Van kedilerine soy kütüğü

YYÜ Kampusu içerisindeki kedi evinde koruma altında tutulan Van kedilerinin neslinin korunması ve en saf ırkın elde edilmesi için bundan sonra soy kütükleri olacak. 10 yıl önce çip takılan kedilerle ilgili elerinde geçmişe dönük hiç bir bilgi olmadığını belirten Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, tüm kedilerin bilgilerini güncelleyip dünyaya yeni gelen kedileri de çipleyerek soy kütüklerini oluşturacaklarını söyledi.

TEK TUŞLA TÜM BİLGİLERİ ÖNÜMÜZE DÖKÜLECEK

Soy kütüğünün tutulmaya başlamasıyla kedilerin tüm geçmişinin kayıt altına alınacağını belirten Prof.Dr. Kaya, şöyle dedi:

"Yıllardır bu kediler koruma altında. Neslinin saflığı korunmaya çalışılıyor. Geriye gidildiğinde elimizde kedilerle ilgili yeteri kadar bilgi yoktu. Kedinin hangi anne ve babadan olduğu, kalitesi ile ilgili bir arşivimiz yok. Böyle bir arşiv için soy kütüğünü tutmaya başladık. Bundan sonra hangi kedinin hangi anne, hangi baba, dede ve neneden geldiği kayıtları elimizde olacak. Doğum tarihi, çip numarası, göz rengi tek tek bu kütüğe kaydedilecek. Hangi kökenden geldiğini, saflığının ne olduğunu kayıt altına alacağız. İlerki yıllarda geçmişe yönelik burdaki kedilerin çipleri okutulduğunda bütün bilgileri önümüze gelecek. Soy kütüğü uygulaması kedilerin saflığı ve neslinin korunması açısından bizim için çok kıymetli bir veri olacak."

Kaynak: Diyarbakır Söz