Van'da peş peşe depremler korkuttu

VAN ve çevresi merkez üssü Özalp ve Gürpınar ilçeleri olan biri Rihcter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde, 4 ayrı depremle sarsıldı. Depremler bölgede korkuya neden oldu.

Van'da peş peşe depremler korkuttu

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün belirlemelerine göre ilk deprem saat 12.24'te yerin 5 kilometre derinliğinde 3.5 büyüklüğünde meydana geldi. Merkez üssü Van kert merkezine 60 kilometre olan Özalp İlçesi'nin Karlıyamaç köyü olan bu depremi saat 13.03'te merkez üssü yine Özalp'in Hazine köyü olan 4.1 büyüklüğündeki deprem izledi.

VAN KORKU İÇERİSİNDE

Saat 15.14'te merkez üssü Gürpınar'ın Umut Köyü olan 4.9 büyüklüğündeki deprem geniş bir alanda hissedildi. Bu depremi saat 15.20'de 3.7 büyüklüğünde bir deprem daha izledi.

Merkez üssüne yakın yerleşim merkezlerinin yanı sıra Van kent merkezinde hissedilen, ilk belirlemelere göre can kaybı ve hasara neden olmayan peş peşe depremler yöne halkında korkuya neden oldu.

"FAYLAR HAREKET EDECEKTİR"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi  Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Özvan, Van'da art arda meydana gelen depremleri değerlendirdi. Yrd. Doç. Dr. Özvan, bölgede tek bir fayın olmadığını ve aktif bir bölge olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Farklı sistemlerde çalışan farklı faylar var. Bu faylar hareket edecektir. Bölgede geçmiş yıllarda birçok deprem yaşandı. Zamanı geldiğinde tabi ki bunlar gerçekleşecek. Deprem elbette ki bekliyoruz. Anı geldiğinde tabi ki bunlar gerçekleşecek. Gürpınar merkezli 4.9 büyüklüğündeki artçı şok değil bir depremdi. Bundan sonra da artçıları olacak. Bölge büyük depremleri üretebilecek fayların barındığı bölgedir. Bundan sonra yapılması gerekenler uygun alanlara tekniğine uygun binalar yapılmasıdır."

Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker ise bu depremleri herhangi büyük bir depremin habercisi olmadığını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler