Görüş Bildir

Ve köprü açıldı

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yapımı tamamlanan ve Türkiye'nin 4'üncü büyük köprüsü unvanına sahip Hasankeyf-2 Köprüsü trafiğe açıldı.

Ve köprü açıldı

Ilısu Barajı çalışmaları kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Batman antik kenti Hasankeyf'in yeni yerleşkesine ulaşımı sağlamak için 6 yıl önce temeli atılan ve yapımı tamamlanan Hasankeyf- 2 Köprüsü, düzenlenen törenle trafiğe açıldı.

14 ayaklı Türkiye'nin 4'üncü büyük köprüsü unvanına sahip Hasankeyf- 2 Köprüsü (Yeni Büyük Köprü) açılışına Batman Valisi Hulusi Şahin, DSİ Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen katıldı.

Açılış sonrası açıklamalarda bulunan Vali Şahin, Hasankeyf’te çok önemli bir projeyi daha hayata geçirmenin sevincini yaşadıklarını söyledi.

İleriki günlerde köprünün resmi açılışının yapılacağını söyleyen Şahin, "Bugün Batman-Midyat Karayolunun sıfır ile 36’ncı kilometre arasındaki Hasankeyf geçişini de ihtiva eden relokasyon faaliyetini tamamlamak üzere buradayız. Karayolları Bölge Müdürlüğümüzün ihaleli bir işiydi ve Hasankeyf geçişine ihtiva ediyor. Burada 11’nci kilometre ile 37’nci kilometre arasındaki 26 kilometre bölünmüş yol olarak bugün itibariyle trafiğe açıyoruz. Resmi açılış töreni bakanlık tarafından bilahare yapılacak. Bahsetmiş olduğumuz 26 kilometre çok özel imalatlar içeriyor. Hem bölünmüş yol var, biraz önce geçtik hem de üzerinde durmuş olduğumuz 1001 metre uzunluğunda iki viyadükten oluşan çok özel bir imalatı da ihtiva ediyor. Buna dengeli konsol diyorlar. Karayolları Bölge Müdürlüğümüz burada hem teknik olarak çok özellikli hem de maliyet olarak da çok yüksek bir faaliyet gerçekleştirdi. Bunun da son viyadüğünü bugün itibariyle trafiğe açacağız. Böylece 11’inci kilometre ile 37’nci kilometre arasındaki 26 kilometre trafiğe açılmış olacak." dedi.

"Hasankeyfliler pazar gününe kadar tahliyelerini gerçekleştirmeli"

Köprünün faaliyete geçmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Şahin, "Çünkü Hasankeyf sürecinin önemli aşamasını da böylece tamamlamış olduk. Bundan sonra artık Er-Rızk Caminin tahliyesi ve yeni yerine taşınması konusunda artık yeni aşamaya geçebileceğiz. Bunun içerisinde de kale sokağının tahliyesi var. Vatandaşlarımızdan önümüzdeki pazar günü saat 18.00’e kadar buranın tahliyesini tamamlamalarını bekliyoruz. Pazartesi günü de Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün iş makinaları burada yıkıma başlayacaklar. Bu hususta zaman bizi çok sıkıştırıyor. Çünkü sular yükseliyor. Malum Er-Rızk Caminin bir an evvel tahliyesini tamamlamamız gerekiyor. Karayollarımızın, Genel Müdürlüğümüzün, Bölge Müdürlüğümüzün yoğun çalışmasıyla çok önemli bir aşamayı böylece bugün itibariyle gerçekleştirmiş olduk. Emeği geçenlere çok teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

"Eski Hasankeyf yolu trafiğe kapatılacak"

Açıklamasının devamında Şahin, şunları söyledi:

"Önümüzdeki aylarda hemen arkamızda birkaç ay önce tünelde ışık merasimini yapmış olduğumuz 600 metrelik tünelimiz de var, bu süreç içerisinde ve o da bitecek. Batman’dan itibaren başlayan ilk 11 kilometre de tamamlandığı zaman biz Batman ile Hasankeyf arasında son derece kaliteli bir bölünmüş yola kavuşmuş olacağız. Şu anda yeni yolu trafiğe açtığımız andan itibaren Hasankeyf eski yolunu da trafiğe kapatacağız ve Hasankeyf bağlantısı bu yoldan yapılacak. Şehir merkezi geçişinden şehir merkezine ve oradaki köylere bağlantı sağlanacak. Köprünün sadece viyadüklerinin 400 milyonun üzerinde bir maliyetinin olduğunu biliyorum. Bu çok maliyetli, çok önemli bir relokasyon faaliyetidir. O açıdan da çok ciddi maliyetler olduğunu ifade etmek lazım."

Trafiğe açılan yolu ilk kullanmanın sevincini yaşayan vatandaşlardan İdris Dezen, yeni köprüden geçmenin güzel olduğunu belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi